Muzicianul american Bruce Springsteen i-a adus un omagiu lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de poliţie săptămâna trecută în Minneapolis, în emisiunea radio „From His Home To Yours”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Springsteen a început programul miercuri seară cu piesa de opt minute „American Skin (41 Shots)”, pe care a scris-o ca răspuns la uciderea în 1999 a lui Amadou Diallo, imigrant din Guineea împuşca mortal de poliţişti din New York.

El a precizat că durata melodiei reflectă „cât timp i-a luat lui George Floyd să moară cu genunchiul unui poliţist din Minneapolis pe gâtul lui”.

„Este mult timp. Atâta timp a implorat pentru ajutor şi a spus că nu poate respira. Răspunsul ofiţerului care îl aresta nu a fost altceva decât tăcere şi greutate. Apoi nu a mai avut puls. Şi chiar şi aşa a continuat... Să se odihnească în pace”.

Springsteen a continuat: „În timp ce vorbim, 40 de milioane de oameni nu au locuri de muncă. Peste 100.000 de oameni au murit din cauza Covid-19, cu un răspuns insipid şi insensibil din partea Casei Albe. Cetăţenii noştri de culoare continuă să fie ucişi inutil de poliţia noastră pe străzile Americii. Ţara este pe jar şi cuprinsă de haos”.

Între cântecele pe care Springsteen le-a difuzat în semn de omagiu adus lui Floyd se numără „This Is America” al lui Childish Gambino, „Who Will Survive in America” al lui Kanye West, „Murder Most Foul” al lui Bob Dylan şi „Burnin’ and Lootin’” al lui Bob Marley.

El a difuzat, de asemenea, şi înregistrarea unui discurs ţinut în 1963 de Martin Luther King Jr. în Birmingham (Alabama).

„Ne trezim din nou într-o Americă ce şi-a ars clădirile, a încendiat maşini de poliţie şi a spart vitrine de magazine. Costul pe care îl plătim pentru încă o jumătate de secol de probleme fundamentale de rasă nerezolvate. Nu am avut grijă prea bine de casa noastră. Nu poate exista pace permanentă fără dreptatea datorată fiecărui american, indiferent de rasă, culoare sau religie. Evenimentele de săptămâna aceasta au demonstrat încă o dată asta”, citează NME.

El a mai spus că este nevoie de schimbări în sistemul departamentelor forţelor de ordine şi în politică.

„Avem de ales între haos şi comunitate, între o trezire spirituală, morală şi democrată şi transformarea într-o naţiune căzută în istorie pentru că problemele critice nu au fost abordate”.

Numeroşi artişti s-au arătat solidari, în ultima săptămână, cu mişcarea de protest stârnită de moartea lui Floyd. Între ei se numără Beyonce, Jay-Z, Ice Cube, Janelle Monae, Billie Eilish, Adele şi Travis Scott.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.