Bono, solistul trupei irlandeze U2, a declarat vineri, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că investiţiile în dezvoltare şi educaţie în ţările lumii a treia, şi nu ziduri la graniţe şi ordine executive, pot preveni extremismul, iar dacă Europa se va prăbuşi, întreaga lume va avea o foarte mare problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu văd o apă suficient de mare, care să ţină problemele astea departe”, a declarat Bono, citează rollingstone.com. ”Frontiera intereselor naţionale nu mai este graniţa naţională. Poate să nu vă intereseze o problemă de pe o stradă îndepărtată sau de dincolo de Mediterană, de cealaltă parte a lumii, dar vă asigur că acea problemă este interesată de voi. Destinul nostru este unul comun. Dar ce soartă vom avea?”, s-a întrebat el.

Muzicianul a făcut lobby la conferinţa din Germania - unde au participat între alţii Jim Mattis, secretar american al Apărării, şi ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen - pentru investirea într-o infrastructură adecvată care să ajute naţiunile în curs de dezvoltare înainte de a se ajunge în situaţii similare crizei refugiaţilor din Siria.

”Trebuie să ajutăm liderii africani să se asigure că tinerii găsesc locuri de muncă, altfel vor găsi necazuri”, a mai spus Bono, dând exemplu Nigeria ca ţară în care se poate manifesta o criză umanitară. ”Cum văd eu lucrurile, Nigeria o sa cadă, Africa o să cadă. Dacă Africa se prăbuşeşte, Europa se prăbuşeşte. Iar dacă Europa cade, ei bine, atunci lumea va avea o mare, foarte mare problemă”.

Bono, pe numele său real Paul Hewson, le-a cerut liderilor să realizeze un plan în trei etape care să se concentreze pe educaţie, forţa de muncă şi capacitare, pentru a ajuta lupta împotriva creşterii extremismului.

”Avem nevoie de un plan pentru a ne asigura că toate fetele pot merge la şcoală - 130 de milioane de fete din întreaga lume nu fac asta. Pentru fiecare an în plus petrecut la şcoală, venitul unei fete creşte cu 12%. Unele studii arată că nivelul crescut al educaţiei poate reduce riscul de conflicte într-o ţară cu până la 20%”, a mai afirmat el.

”Într-o lume nesigură, o armată puternică este esenţială, însă cel mai bun apărător împotriva extremismului violent sunt speranţa şi şansa”, a încheiat artistul în vârstă de 56 de ani.

Solistul formaţiei U2 este recunoscut drept activist pentru drepturile omului, implicat în acţiuni umanitare, încă din 1979. El a colaborat cu numeroase organizaţii, precum The Amnesty International, UNICEF, ONE Campaign şi Make Poverty History, iar în 2006 a înfiinţat, împreună cu Bobby Shriver, fundaţia (RED).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.