Muzicianul american Bob Dylan s-a clasat, pentru prima dată în cariera de şase decenii, pe primul loc într-un top Billboard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La vârsta de 78 de ani, Dylan a ajuns cu piesa „Murder Most Foul” în fruntea Rock Digital Song Sales.

Piesa de 17 minute, despre asasinarea lui John F. Kennedy, a fost lansată pe 27 martie şi a fost descărcată de peste 10.000 de ori.

Greu de crezut, dar laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2016 nu a ocupat niciodată prima poziţie în topurile Billboard cu o piesă scrisă şi interpretată de el.

Piesele compuse de el care au ajuns pe această poziţie sunt „Blowin’ in the Wind”, interpretată în 1963 de Peter, Paul & Mary, şi „Mr. Tambourine Man”, cântată de Byrds, în 1965. Melodii precum „Like a Rolling Stone”, „Rainy Day Women #12 & 35” şi „Things Have Changed” au ajuns cel mai sus pe locul al doilea.

Robert Allen Zimmerman, cunoscut sub numele Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941, este cântăreţ, compozitor, textier şi poet american. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, el a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor lui au devenit emblematice pentru mişcările anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială. Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără „The Times They Are a-Changin'” (1964), „Blonde on Blonde” (1966), „Oh Mercy” (1989), „Good as I Been to You (1992)” şi „Together Through Life” (2009).

În cariera sa de şase decenii a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, „Things Have Changed" din filmul „Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007. Scrierile lui au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

Dylan a câştigat premiul Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.