Björn Ulvaeus, cofondator al grupului ABBA şi preşedinte al Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor de Autori şi Compozitori (CISAC), a condamnat criticii mişcării Black Lives Matter şi şi-a arătat sprijinul faţă de protestele izbucnite în mai multe ţări din lume faţă de rasism şi brutalitatea poliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lumea este plină de idioţi”, a spus Ulvaeus. „Solidaritatea pe care o vedem pe străzile oraşelor din lume acum ar trebui să ne dea speranţă”, a declarat el pentru Reuters.

Moartea lui George Floyd, pe 25 mai, a stârnit un val de demonstraţii în SUA, dar şi în alte ţări.

Muzicianul, care se află în Suedia, i-a condamnat pe cei care nu se pot pune în locul femeilor şi bărbaţilor de culoare şi a adăugat că aceşti oameni ar trebui să fie minoritari.

Ulvaeus a comparat protestele Black Lives Matter cu mişcarea #MeToo, impotriva hărţuirii sexuale, spunând că amândouă luptă pentru „a vedea persoana de lângă tine ca egal”.

„Îmi văd nepoţii crescând fără vreo urmă de otravă a rasismului în ei şi cred că aşa vor rămâne”, a completat el.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat pentru că ar fi cumpărat ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta că nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit asfixiat.

Incidentul a stârnit un val de proteste în multe oraşe din SUA, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa, dar şi în Australia şi Japonia. Majoritatea demonstraţiilor din Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

Sub presiunea străzii, cei patru poliţişti au fost puşi sub acuzare de omor şi complicitate la omor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.