"Bacalaureat", filmul pentru care Cristian Mungiu a câştigat premiul de regie la Cannes, "Ana, mon amour", de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, "Fixeur", de Adrian Sitaru, propunerea României la premiile Oscar de anul viitor, dar şi "6,9 pe scara Richter" - noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, sunt doar câteva producţii recente româneşti ce vor putea fi văzute la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), în perioada 12-15 octombrie, la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţiile vor avea loc la cinematograful Odeon. 

Nae Caranfil îşi va prezenta de asemenea filmul de debut, "E pericoloso sporgersi” (1993), precum şi cel mai cunoscut şi mai de succes film al său, "Filantropica” (2002), şi va participa la discuţii cu publicul după fiecare proiecţie.

Ediţia din acest an aduce o serie de premiere cinematografice româneşti, printre care: "Ultima zi" - cel mai recent film al lui Gabriel Achim, "Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor" - pentru care regizorul Emanuel Pârvu şi actorul Şerban Pavlu au fost premiaţi la Sarajevo, şi "Mariţa" - de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, dar şi o retrospectivă dedicată marelui cineast Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 60 de ani de la obţinerea premiului Palme d’Or la Cannes (1957).

Toţi cei trei regizori - Gabriel Achim, Emanuel Pârvu şi Cristi Iftime - vor fi prezenţi la Chişinău pentru a discuta cu publicul după proiecţia filmelor lor.

Vor mai fi proiectate: cel mai nou film de ficţiune al regizoarei Anca Damian, "Perfect sănătos" (2017) - povestea unui tânăr avocat, care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat, şi al doilea lungmetraj al lui Florin Şerban, "Box" (2015) - cronica întâlnirii între un tânăr boxeur amator şi o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai în vârstă.

Zilele Filmului Românesc continuă tradiţia de a aduce în faţa publicului cinefil de la Chişinău titluri clasice şi de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului.

La ediţia din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animaţie ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleţ: "Scurtă istorie" (1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, "7 arte" (1958) şi "Homo sapiens" (1960), dar şi două lungmetraje ­ comedia burlescă "S-a furat o bombă" (1961) şi fantezia pentru copii "Maria Mirabela" (1981), co-producţie cu Moldovafilm, a cărui muzică a fost realizată de compozitorul basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej, pe versurile poetului Grigore Vieru.

ZFR le oferă de asemenea celor interesaţi, deopotrivă studenţi la Film sau cinefili, şansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu. Profesor universitar la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I.L. Caragiale” din Bucureşti, Laura Georgescu este monteur, producător de filme şi spoturi publicitare şi autoarea a două cărţi despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chişinău.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile din cadrul ZFR Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.