Autorităţile kenyene au interzis un film pentru că promovează lesbiasnismul, însă activiştii sunt de părere că interdicţia va promova filmul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rafiki", un cuvânt care înseamnă prieten în swahili, va fi prezentat luna viitoare la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, fiind primul film kenyan care a primit o astfel de invitaţie.  

Comisia kenyană responsabilă de audio-vizual a anunţat vineri interdicţia pe Twitter: “Oricine persoană aflată în posesia filmului va încălca legea", referindu-se la legea kenyană în care relaţiile homosexuale sunt pedepsite cu 14 ani de închisoare. 

Nelly Muluka, purtător de cuvânt al Comisiei, a scris: “Cultura şi legile noastre recunosc familia drept unitatea de bază a societăţii. Comisia nu poate, prin urmare, să permită filmelor cu conotaţii homosexuale să fie accesate de copii în Kenya".  

Regizoarea Wanuri Kahiu a declarat pentru Reuters: “Sunt dezamăgită pentru că kenyenii au avut deja acces la filme cu teme LGBT, pe Netflix, şi chiar la filmele internaţionale prezentate în Kenya care au fost aceptate de comisie. Să interzici în Kenya un film care este despre ceva cu care se confruntă societatea actuală pare o contradicţie". 

Homosexualitatea este un subiect tabu în Africa iar persoanele gay se confruntă cu discriminarea sau persecuţia. În ultimii ani însă, militanţi pentru drepturile homosexualilor au devenit tot mai vocali. 

Filmul este adaptat după povestea premiată "Jambula Tree", al scriitoarei ugandeze Monica Arac de Nyeko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.