Producţia suedeză „Josefin & Florin” (2019), regizată de Ellen Fiske şi Joanna Karlberg, a fost desemnată cel mai bun film la festivalul Astra, a cărui ediţie Open Air s-a încheiat duminică. În perioada 16 şi 25 octombrie va avea loc ediţia online a evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul pentru „cel mai bun film”, secţiunea Competiţie România, a revenit producţiei „Josefin & Florin” (Ellen Fiske, Joanna Karlberg – Suedia, 2019). La aceeaşi categorie, juriul a acordat şi o menţiune specială filmului „Aşteptaţi răspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc, Austria, 2020).

Premiul pentru regie, în secţiunea Competiţie România, a fost adjudecat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom („Totul nu va fi bine”, România Ucraina 2020), iar Andrei Dăscălescu („Tatăl nostru”) a câştigat Premiul publicului. 

Gala de decernare a premiilor a avut loc pe Scena Lac din Muzeul Astra, unde au avut loc, în debutul festivalului, vizionări de film din bărci. Juriul Festivalului a fost alcătuit din Oana Giurgiu, Ştefan Dobroiu şi Steve Rickinson, iar spectatorii au ales câştigătorul Premiului Publicului.

După gală, peste 400 de cadre medicale din Sibiu au participat la o proiecţie specială a filmului „Transalpina, Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care a fost dedicată de Astra Film Festival 2020 în semn de mulţumire şi preţuire pentru cei care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Cel mai bun film, secţiunea Competiţie România - „Josefin & Florin”

„Reprezentând în paralel drumul către maturizare şi calea către asumarea unei vieţi în doi, filmul Josefin & Florin îşi introduce spectatorii într-o lume în egală măsură onestă şi vulnerabilă. În încercarea de a-şi construi o viaţă simplă împreună, acest cuplu neverosimil ilustrează povestea universală a maturizării şi, în acelaşi timp, ne face martorii unei relaţii  cât se poate de moderne”, a fost motivaţia juriului.

Regizoarele suedeze Ellen Fiske şi Joanna Karlberg au transmis prin Skype: „Suntem foarte fericite că am primit acest premiu. Nu doar fiindcă este prima noastră recunoaştere internaţională, ci şi pentru că iubim România”.

Menţiune specială a juriului, secţiunea Competiţie România - „Aşteptaţi răspunsul operatorului”

„O călătorie antropologică din care rezultă o varietate de instantanee ale societăţii de azi - una în care obiceiuri şi interese pe care le împărtăşim cu toţii sunt prezentate pe fondul contrastant al deprecierii comunicării între oameni”, a fost motivaţia juriului.

Cuzuioc a transmis într-un mesaj video: „Îmi pare bine că filmul a fost selectat şi proiectat la Astra Film Festival, îmi pare rău că nu am putut ajunge la Sibiu, iar acum mă bucur că filmul a luat o menţiune specială din partea juriului. Orice premiu înseamnă o motivaţie şi o confirmare”.

Premiul pentru regie, secţiunea Competiţie România - Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom

Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom au realizat un film-călătorie („Totul nu va fi bine” – România, Ucraina, 2020), „o perspectivă îndrăzneaţă asupra vieţii, pe care autorul o realizează apelând cu abilitate la mijloace minimaliste”, după cum a precizat juriul. Proiectul acestui film a făcut parte dintr-un program dezvoltat la Astra Film Festival în anul 2017.

„Se spune că fără creaţie nu există progres. Ne vom strădui să creăm ceva nou şi să întâlnim, poate, la Astra Film Festival, la o ediţie viitoare, să verificăm împreună dacă am făcut progrese”, au spus cei doi realizatori ai filmului într-un mesaj video.

Premiul publicului, secţiunea Competiţie România – „Tatăl nostru”

Publicul a votat un film emoţionant, care a încercat să răspundă la întrebarea „Cum te pregăteşti să fii un tată bun dacă nu ai avut unul?”. Filmul „Tatăl nostru” (2020, România), realizat de Andrei Dăscălescu, vorbeşte despre un viitor tată care pleacă să îşi caute tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos.

„În ceea ce mă priveşte, mă gândesc foarte mult la public atunci când lucrez la un film, iar faptul că primesc Premiul Publicului este pentru mine cea mai mare distincţie”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu.

Dumitru Budrala: „Pentru mine, acest loc este centrul lumii”

Ediţia a 27-a a festivalului s-a desfăşurat în acest an în condiţii speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, motiv pentru care organizatorii au fost nevoiţi să reinventeze şi au oferit publicului o experienţă memorabilă, lucru apreciat de spectatori şi de invitaţii festivalului.

Astra Film Festival s-a desfăşurat în 8 spaţii: Scena Lac, Târgul de ţară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru Digital şi Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” şi în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului.

La gala de închidere, Astra Film Festival a primit Înalt Patronajul Preşedintelui României, care a fost înmânat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor: „Preşedintele apreciază ca acest festival este o continuă luptă împotriva pandemiei de alienare şi lipsă de solidaritate. Faptul că acest festival există ne dă speranţe. Vă dorim să aveţi energia necesară pentru ediţia de anul viitor”, a declarat consilierul prezidenţial.

De asemenea, directorul fondator al Astra Film Festival, Dumitru Budrala, a primit distincţia de Cetăţean de onoare al Sibiului, distincţie care a fost înmânată de Christine Manta-Klemens.

„Mulţumesc cu recunoştinţă pentru distincţii şi aprecieri. După 27 de ani, Astra Film Festival a devenit un lucru firesc. Pentru mine, acest loc este centrul lumii”, a mărturisit Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Sibiul a înţeles de mult timp importanţa pe care o are viaţa culturală pentru un oraş, iar Astra Film Festival este un eveniment cultural cu o mare tradiţie, care începe în anul 1993, şi care devine an de an din ce în ce mai prestigios pe plan internaţional”, a declarat demnitarul.

„Ceea ce a făcut Astra Film Festival în acest an este cel mai amplu program cultural derulat vreodată la muzeul nostru”, a adăugat  Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Astra.

Astra Film Festival 2020 va continua în perioada 16 - 25 octombrie pe platforma festivalului.

Festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.