Astra Film Chişinău debutează, vineri, cu o proiecţie-eveniment: filmul documentar „Transalpina - Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala. Proiecţiile vor continua sâmbătă şi duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă bucur din suflet că am reuşit să venim la Chişinău cu cele mai bune filme documentare de la secţiunea românească a festivalului Astra Film şi să arătăm publicului de aici câte ceva din ceea ce a făcut ca festivalul de film documentar de la Sibiu să devină, de-a lungul anilor, un eveniment cultural atât de important. Sunt foarte fericit şi că putem oferi filme dedicate tinerilor, direct din selecţia Astra Film Junior, cel mai îndrăgit şi mai complet program de educaţie prin film documentar din România”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

„Sunt deosebit de încântat că Astra Film Festival ajunge la Chişinău, după 29 de ani, şi că domnul Dumitru Budrala a acceptat cu entuziasm propunerea noastră. Avem satisfacţia că putem oferi publicului din Moldova acces gratuit la filme de valoare, pe teme de mare actualitate, cum sunt „Drumurile care ne apropie” şi „Destine & comunităţi” şi sper să reuşim ca astăzi să înceapă o frumoasă tradiţie a festivalului Astra Film la Chişinău”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

„Am plăcerea să constat că echipa domnului Dumitru Budrala a adus la Chişinău, pe lângă bagajul profesional atât de necesar, calmul şi pitorescul caracteristice Sibiului. Programul Astra Film Junior se suprapune întocmai obiectivelor ICR Chişinău şi considerăm că este foarte important să interacţionăm cu generaţia de mâine şi să răspundem provocărilor ei prin orice formă de manifestare culturală. Republica Moldova este un spaţiu care generează cultură română, iar obiectivul nostru este de a aduce proiecte culturale din România în acest spaţiu, precum Astra Film Chişinău, cu scopul de a crea o legătură cu instituţii, organizaţii şi proiecte locale similare, precum Festivalul de Film Documentar - Cronograf”, a spus Narcis-Ionuţ Afrăsinei, director adjunct al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău.

„Salut această iniţiativă atât la nivel de conţinut cât şi de suport şi mi-ar plăcea să ne vedem mai des. Filmul ne apropie şi ne ajută să ne cunoaştem mai bine”, a declarat  Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

„Filmul documentar ne lasă să gândim, să discutăm, să facem analize. Vreau să vă spun că Astra Film Junior este cu adevărat ceva deosebit. După ce văd proiecţiile, copiii merg în clasă şi discută, fac teme exerciţii aplicate pe temele abordate în filmele care le sunt dedicate şi învaţă”, a spus şi Virgiliu Mărgineanu, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Cele mai multe proiecţii la Astra Film Chişinău sunt filme premiate la ediţia din acest an Astra Film Festival. Programul special Astra Film Chişinău mai include concertul „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpaţi, documentarele, filme documentare dedicate adolescenţilor, urmate de ateliere de film literacy susţinute de regizoarea Laura Ilie, respectiv concertul „Floare de Maidan”. Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova (Sala Mare) şi la Biblioteca Municipală B. P. Haşdeu.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Chişinău este un eveniment organizat de Astra Film şi finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, şi de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa la Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.