Cea de-a 16-a ediţie ARTmania, 28 - 30 iulie, a adunat 21.000 de oameni care şi-au dat întâlnire la Sibiu pentru un maraton de concerte susţinute pe cele trei scene concept. În program au fost 16 trupe din România şi din străinătate, evenimentele alternative oferite în parteneriat cu muzee şi instituţii culturale de prestigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 16-a ediţie ARTmania a stat sub semnul îmbinării muzicii, culturii şi angajamentului social şi a fost făcută posibilă de implicarea unei echipe de 100 voluntari şi de implicarea întregii comunităţi ARTmania în susţinerea celor în nevoie şi în protejarea resurselor: peste 500 kg de deşeuri au fost colectate separat, peste 7.000 de lei au fost donaţi pentru sprijinirea persoanelor ucrainene aflate încă în zona de război şi 8.500 de lei au fost donaţi pentru susţinerea copiilor în nevoie.

În plus, ediţia din acest an a fost şi gazda unor premiere importante pentru ţara noastră: Parteneriatul cultural stabilit pentru prima dată de un festival din România cu două festivaluri norvegiene emblematice: Inferno Metal Festival şi Midgardsblot Metal Festival.

Show-uri susţinute în premieră pentru România de Porcupine Tree (reuniţi după 10 ani), Emperor sau KOIKOI, alături de o serie de alte nume iconice, precum: Wardruna, Samael, Pain of Salvation, Haken, Sirenia, Vulture Industries, We Are Numbers, Asemic sau RoadkillSoda.

Şi în acest an, line-up-ul festivalului a oferit un mix eclectic de genuri muzicale şi experienţe artistice unice. De la Emperor, cu sunetele lor intense de black-metal, şi Wardruna cu atmosfera lor neo-dark-folk ancestrală, până la Porcupine Tree şi explorările lor progresive profunde, Pain of Salvation şi mixul lor inovator de genuri muzicale, Haken şi abordarea lor progresivă captivantă, fiecare trupă a adus o contribuţie specială la atmosfera captivantă a festivalului.

Susţinerea comunităţilor din zone de conflict prin sprijinirea asociaţiei ucrainene UAME în eforturile de strângere de suport, prin iniţiativa caritabiă Music Saves UA, pentru persoanele ucrainene aflate încă situaţii dramatice în zona de război.

Pentru prima dată pentru un festival rock de la noi, design-ul celor trei scene concept (ARTmania Spot, Voice of Odin şi Freyja's Weeping) au introdus festivalierii în atmosfera captivantă oferită de îmbinarea inedită a mitologiei româneşti cu cea nordică.

Aşa cum şi-a obişnuit fanii, ediţia din acest an experienţe culturale variate, întărind conexiunea dintre muzică, artă, istorie şi antreprenoriat cultural.

Pe parcursul a trei zile pline de energie şi de emoţie, pe lângă concertele live - festivalul a oferit o serie de manifestări variate menite să îmbogăţească perspectiva participanţilor asupra culturii şi artei - de la prelegeri despre mitologia nordică, susţinute în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, una dintre cele mai vechi biblioteci din România (peste 160 de ani de existenţă), la proiecţii de filme norvegiene,  în colaborare cu Ambasada Norvegiei în România oferite de institutul de Film Norvegian. De asemenea, participanţii la festival au avut posibilitatea de a vizita muzee şi expoziţii în baza brăţării de festival graţie parteneriatelor devenite deja tradiţie încheiate cu Muzeul Astra, cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România şi cel mai mare muzeu în aer liber din Europa şi cu Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Romania, care găzduieşte opere de arta precum: “Omul cu tichie albastra”, de Jan Van Eyck, „Taranca cu Furca” - Nicolae Grigorescu, The Holy Family-Jacob Jordaens etc.

Accesul gratuit la Muzeul Astra a permis publicului să exploreze patrimoniul românesc într-un cadru autentic şi să se îmbogăţească cu perspective noi şi fascinante. De asemenea, Muzeul Brukenthal, a adăugat un plus de rafinament şi eleganţă evenimentului, iar prin intermediul acestui parteneriat, participanţii la festival au beneficiat de un discount semnificativ de 50% la intrarea în muzeu, oferindu-le astfel şansa de a se bucura de bogăţia artistică şi culturală a muzeului. Mai mult decât atât, Muzeul Brukenthal a deschis porţile pentru un interviu special cu trupa Porcupine Tree, amplificând experienţa artistică şi aducând publicul mai aproape de artişti.

La această ediţie a fost înregistrat un record de vânzări de cărţi şi viniluri. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului cu librăria Cărtureşti, care a adus o selecţie variată de opere literare şi muzică în format fizic, într-un spaţiu dedicat special în cadrul festivalului.

Un rol central în dezvoltarea acestei ediţii l-a avut proiectul "Punţi Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural", o iniţiativă unică lansată de ARTmania Events. Acest proiect, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a reprezentat o punte de legătură între cultura şi antreprenoriat, contribuind la crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice şi sociale prin intermediul cooperării culturale şi gestionării patrimoniului cultural.

Codruţa Vulcu, fondatoarea şi directoarea ARTmania Festival, a declarat: "Am fost extrem de încântaţi să oferim o experienţă culturală complexă în cadrul celei de-a 16-a ediţii a festivalului nostru. ARTmania nu este doar despre muzică. Este şi despre expunerea la noi forme de manifestare artistică şi despre explorarea conexiunilor profunde dintre diferite forme de artă, posibilitate pe care o oferim în fiecare an, participanţilor mici şi mari ce fac parte din comunitatea rock-metal. ARTmania a devenit un spaţiu al libertăţii de exprimare, al creativităţii nelimitate şi al explorării unor genuri muzicale şi culturale neconvenţionale. Cu fiecare ediţie, am avut bucuria de a vedea cum comunitatea noastră rămâne deschisă şi curioasă să descopere noi forme de expresie artistică, să îmbrăţişeze concepte inovatoare şi să sprijine artiştii şi evenimentele care ne aduc împreună. Suntem încrezători că publicul nostru va continua să fie un catalizator important în promovarea culturii alternative în Sibiu şi în întreaga ţară. ARTmania nu ar fi putut ajunge aici fără sprijinul şi entuziasmul celor care ne sunt alături, iar eu sunt profund recunoscătoare pentru această comunitate dedicată şi pasionată”. 

La nivelul faptelor bune, ARTmania Festival a continuat parteneriatul cu Fundaţia Hope and Homes for Children şi Act for Tomorrow pentru a asigura un viitor mai bun pentru copiii vulnerabili şi pentru protejarea mediului înconjurător.

Hope and Homes for Children a fost prezentă în cadrul festivalului oferind activităţi variate dedicate strângerii de fonduri pentru copii orfani, a tinerilor talentaţi aflaţi în grija fundaţiei - De la facepainting şi produse specifice de festival, la roata norocului şi video booth-ul şi până la versiunea de realitate virtuală a jocului „Air Guitar”, ce a oferit o experienţă muzicală cu adevărat imersivă participanţilor.

Asociaţia Act For Tomorrow a sprijinit festivalul în gestionarea responsabilă şi eco-friendly a deşeurilor, susţinând eforturile ARTmania de conturare a unui eveniment sustenabil, de reducere a amprentei de carbon şi de gestionare responsabilă a resurselor.

Această ediţie a ARTmania Festival a fost cu adevărat un triumf al conexiunii dintre muzică, artă şi patrimoniul cultural, reuşind încă o dată să îmbine într-un mod inedit experienţa muzicală cu explorarea artistică şi culturală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.