Temperaturile ridicate înregistrate în judeţul Arad în ultimele două săptămâni, cu zile în care s-au înregistrat 15 - 16 grade, au dus la înmugurirea mai multor specii de pomi şi la apariţia de flori pe câmp şi în grădini, unii localnici afirmând că nu au mai întâlnit niciodată o astfel de situaţie la început de an. Specialiştii fitosanitari spun că mugurii ar putea îngheţa în următoarea perioadă şi astfel copacii nu vor mai da roade, reducându-se producţia de fructe din acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Localnici din mai multe zone ale judeţului Arad au constatat că pe câmpuri şi în grădini au apărut, în afară de ghiocei, flori specifice lunii martie, în timp ce mai multe specii de copaci au înmugurit, inclusiv pomi fructiferi.

În vârstă de 93 de ani, Ioan Petroman este unul dintre cei mai bătrâni localnici din satul Răpsig, el afirmând că nu s-a mai întâmplat până acum să aibă copaci înmuguriţi la început de ianuarie.

“Primii muguri i-am observat chiar de Bobotează, când aveam deja plină grădina de ghiocei. Dacă va mai fi cald câteva zile, pomii vor avea flori. Nu am mai văzut în viaţa mea pomi cu muguri la început de ianuarie. În iarna asta, încă nu am avut nici zăpadă”, a spus localnicul.

El are în curte magnolii şi lilieci înmuguriţi, care aproape dau flori, iar alţi localnici au pomi fructiferi în aceeaşi situaţie.

Specialistul fitosanitar Ioan Martin, şeful Direcţiei Agricole Arad, a declarat pentru News.ro că situaţia “este absolut neobişnuită pentru începutul de an”.

“Consecinţele pot fi neplăcute pentru proprietarii de plantaţii pomicole, pentru că cel mai probabil vor urma perioade de ger, iar mugurii vor îngheţa. Pomii nu vor mai da roade şi se va reduce producţia de fructe în acest an”, a declarat Ioan Martin.

Localnicii spun că magnoliile şi liliecii înfloreau, în mod obişnuit, în martie, iar când au fost ierni mai calde s-a întâmplat cel mai devreme să apară muguri în februarie.

În primele zile din luna ianuarie, în judeţul Arad s-au înregistrat frecvent 15 – 16 grade ziua şi până la 9 grade Celsius noaptea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.