Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a ajuns seara trecută la Sfântu Gheorghe unde se desfăşoară cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL. O prezenţă constantă la Cannes de peste două decenii, „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care translează poeticul în sunet şi imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm şi frumos” (Le Monde), Kawase este pentru prima dată prezentă în România pentru a accepta Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta a fost întâmpinată cu multă căldură de spectatorii Festivalului în cinematograful în aer liber din campingul Green Dolphin. „Aş vrea să vă felicit pentru că aţi ajuns la ediţia a 20-a şi să vă mulţumesc din suflet pentru că m-aţi invitat la festival şi pentru că pot fi astăzi aici, alături de dumneavoastră, sub acest cer foarte frumos”, a spus Naomi Kawase pe scenă, în faţa a peste 4.000 de spectatori.

„E important, cred eu, de ştiut că Naomi Kawase este în această seară cu noi la ANONIMUL după peste 30 de ore de călătorie şi ne onorează încrederea pe care aceasta ne-a acordat-o, dar şi dorinţa ei de a fi cu noi la cea de-a 20-a ediţie. Suntem onoraţi de o astfel de vizită şi de faptul că anul acesta Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale va fi acordat acestei cineaste a cărei filme ascund o forţă incredibilă mascată atent de sensibilitate şi poezie”, a completat Miruna Berescu, directorul Festivalului.

Primele patru zile şi seri de proiecţii, în prezenţa unor invitaţi speciali - regizori, producători şi actori, au înregistrat mii de spectatori, iar la discuţia liberă din cadrul seriei ANONIMUL Talks, care a durat mai mult de două ore, cineaştii şi cinefilii au încercat să afle mai multe unii de la alţii despre aşteptările pe care le au fiecare şi au identificat posibile soluţii pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg.

Proiecţiile din campingul Green Dolphin au atras la această ediţie un număr record de spectatori. Printre cele mai vizionate filme de până acum sunt: „Kidnapped”, de Marco Bellocchio, proiectat în deschiderea festivalului, în premieră, „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” - cel mai nou film semnat de Radu Jude, proiectat în premieră naţională la ANONIMUL şi filmul documentar „Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A” regizat de Naomi Kawase.

ANONIMUL va continua, între altele, cu masterclass-ul susţinut de invitata specială de anul acesta, Naomi Kawase şi proiecţiile în premieră a filmelor: „Terrestrial Verses” prezentat anul acesta la Cannes în secţiunea oficială Un Certain Regard, „Last Summer” în regia cunoscutei cineaste Catherine Breillat, sau a filmelor româneşti „Castelul Crăiţei” semnat de Liviu Mărghidan şi „Între revoluţii” regizat de Vlad Petri.

De asemenea, este în plină desfăşurare programul „Vocaţia mea, filmul” organizat de Asociaţia FAMart şi prezentat de E-ON România. Elevii din zona Deltei Dunării s-au întâlnit deja cu Emanuel Pârvu (actor şi regizor), Ionuţ Mareş (critic de film, selecţioner), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat şi la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor şi muzician) şi Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul).

Sâmbătă, 19 august, gala de închidere ANONIMUL 2023 va avea loc în camping, de la ora 21:30, când vor fi anunţaţi câştigătorii. Tot în cadrul galei, spectatorii vor putea urmări filmuleţul ce documentează acţiunea de ecologizare desfăşurată de OTP Bank România în parteneriat cu Festivalul. Pe 17 august, un grup format din voluntari, membri ai echipei OTP Bank şi ANONIMUL, au petrecut 3 ore pe canalele Dunării din apropiere de Sfântu Gheorghe colectând deşeuri ce urmează să fie reciclate, în cadrul acţiunii „Vreau o Deltă ca-n filme”.

Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL 2023 va fi urmată de un concert Şuie Paparude.

Programul Festivalului cuprinde două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, o competiţie de lungmetraje şi proiecţii în afara concursului. Competiţiile de scurtmetraj cuprind fiecare câte 12 titluri, iar selecţia pentru ambele a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.  

Publicul va alege – prin vot – cel mai bun scurtmetraj românesc şi cel mai bun scurtmetraj străin, fiecare premiu având valoare de 1000 de euro, în timp ce Fundaţia Anonimul va desemna din competiţiile de scurtmetraj românesc şi internaţional câştigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1000 de euro. 

Cinci lungmetraje de ficţiune concurează anul acesta pentru marele trofeu: „Fremont” (Statele Unite ale Americii), regizat de Babak Jalali, „Stella In Love” (Franţa), de Sylvie Verheyde, „Terrestrial Verses” (Iran), de Ali Asgari şi Alireza Khatami, „Légua” (Portugalia, Franţa, Italia), de Filipa Reis si João Miller Guerra, şi „The Quarrel” (India), de Sanal Kumar Sasidharana. Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.
Câştigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales tot prin vot de publicul festivalului. Premiul, în valoare de 3000 de euro, este oferit de OTP Bank. 

Programul ANONIMUL poate fi consultat pe www.festival-anonimul.ro, iar biletele cu valoare zero pentru proiecţiile din săli pot fi procurate de pe Eventbook.ro. În baza buletinelor de vot de la punctele de informare şi de la intrarea în sălile de cinema din Sfântu Gheorghe sau direct pe site-ul festivalului, publicul poate vota filmele preferate. Votul online va fi deschis sâmbătă, între orele 11:00 şi 18:00, pe www.vot-anonimul.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.