Andy Gill, membru fondator şi chitarist al trupei britanice post-punk Gang Of Four, a murit la vârsta de 64 de ani, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegii lui de trupă, Thomas McNeice, John Sterry şi Tobias Humble, au anunţat decesul sâmbătă printr-un comunicat publicat online: „Marele nostru prieten şi liderul nostru suprem a murit astăzi”.

Gill fusese diagnosticat cu o boală respiratorie, după ce a încheiat în noiembrie un turneu cu trupa în Asia.

„Această durere este preţul plătit pentru o bucurie extraordinară, aproximativ trei decenii cu cel mai bun om din lume”, a scris pe Twitter soţia lui, Catherine Mayer.

Stilul lui a marcat sound-ul trupei care a influenţat grupuri precum Nirvana, Fugazi şi Franz Ferdinand.

Înfiinţată în 1976, în Leeds, cariera Gang Of Four a început patru ani mai târziu, cu debutul în Top 60 al piesei „At Home He's A Tourist”, de pe albumul „Entertainment!”. Discul a fost inclus de revista Rolling Stone în lista 500 cele mai bune albume din toate timpurile. Grupul s-a destrămat în 1984, însă a revenit pe scenă de mai multe ori, în diferite formule. În 2019, a lansat al zecelea album, „Happy Now”, şi, recent, Gill finalizase un nou material de studio cu Gang Of Four.

Gill a fost şi un producător respectat. A lucrat cu trupe ca The Stranglers, Killing Joke şi Red Hot Chili Peppers.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.