„Ancheta unui scandal de stat/ Enquête sur un scandale d'etat”, film bazat pe cazul real al fostului şef francez al agenţiei antinarcotice acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, va rula în cinematografe din 30 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï şi Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independenţa Film.

În octombrie 2015, vameşii francezi confiscă şapte tone de canabis în inima capitalei, Paris. În aceeaşi zi, Hubert Antoine (Roschdy Zem), un fost infiltrat de la narcotice, îl contactează pe Stéphane Vilner (Pio Marmaï), un tânăr jurnalist al publicaţiei la Libération. El pretinde că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de Jacques Billard (Vincent Lindon), ofiţer de poliţie de rang înalt. Suspicios la început, tânărul jurnalist se scufundă în cele din urmă într-o anchetă care îl va duce în cele mai întunecate colţuri ale Republicii.

Cel de-al patrulea lungmetraj de ficţiune al regizorului corsican Thierry de Peretti îi are ca protagonişti pe Pio Marmaï şi Roschdy Zem în rolurile jurnalistul Libération, Emmanuel Fansten, şi sursa acestuia, Hubert Avoine. Cei doi au inspirat personajele centrale ale filmului, ficţionalizate sub numele de Stéphane Vilner şi Hubert Antoine, dar au şi scris împreună „L’ Infiltré”. Thierry de Peretti a petrecut un an şi jumătate lucrând la scenariul filmului, inspirat de cartea acestora, timp în care a dezvoltat o strânsă relaţie cu cei doi.

„Cartea m-a captivat, dar nu m-am văzut lucrând la această adaptare. Dar când i-am cunoscut pe Hubert Avoine şi Emmanuel Fansten, ceea ce am văzut în relaţia lor m-a mulţumit şi intrigat imediat. Mi-am spus că este suficient pentru a face un film şi a povesti relaţia fără precedent dintre un jurnalist şi sursa lui, obsesia lor comună pentru această investigaţie, nivelul lor de limbaj, teatralitatea lor extremă şi neîntreruptă, hipnotică şi încercată. Era evident că ei spuneau ceva despre lume şi despre această eră care se termina”, spune Thierry de Peretti.

Filmările la Ancheta unui scandal de stat au avut loc chiar în redacţia Libération, în timpul programului jurnaliştilor: „Libération şi-a deschis larg porţile pentru noi. Am avut şansa să filmăm în interiorul redacţiei ziarului, în timpul programului. Nu se punea problema ca munca jurnaliştilor să se oprească pentru a putea filma, ci trebuia să ne strecurăm şi să fim discreţi. Se vede clar mişcarea din redacţie, viaţa care continuă, jurnaliştii care trec prin cadru şi care nu sunt figuranţi. Cu Claire Mathon, care este directorul de imagine al filmului, am participat la multe şedinţe de redacţie. Am vrut să împărtăşim atmosfera asta cu spectatorii, intimitatea şi secretul unui ziar care se face sub ochii noştri, vocile femeilor şi bărbaţilor care fac parte din redacţie. Mai presus de toate, ne-am dorit ca spectatorii să simtă că trăim această experienţă în timp real. Am vrut să-i arăt pe jurnalişti cum depun efortul de a spune o poveste, de a o descifra, de a organiza, de a da sens, de a „citi” lumea în faţa altora şi deci şi pentru mine. Am vrut să aduc un omagiu acestei lucru şi să încerc să îl împărtăşesc spectatorilor”. 

„Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat”, premiat la Festivalul de la San Sebastian pentru Cea mai bună imagine şi nominalizat la categoria Cel mai bun film, este cel de-al patrulea film al lui Thierry de Peretti, care a mai realizat „Sleepwalkers”, „Apaches” şi „A Violent Life”.

În rolul ofiţerului de poliţie joacă Vincent Lindon, cunoscut publicului din recentul „Titane” (r. Julia Ducournau) sau din „La Haine” (r. Mathieu Kassovitz).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.