O amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone va fi organizată în luna noiembrie de Animest, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc animat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub umbrela #ScreeningHistory, campania de imagine a celei de-a 15-a ediţii a festivalului reuneşte câteva dintre cele mai îndrăgite personaje create de artiştii români ai secolului, invitând iubitorii de film de animaţie să descopere titluri care s-au remarcat în ultimii ani în secţiunea dedicată filmelor autohtone şi schiţe şi ilustraţii din colecţiile celor mai importanţi creatori români din istorie.

Pe 4 aprilie 1920, la Cinematograful Militar din Bucureşti, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animaţie: „Păcală în lună”, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creaţii ale artistului Aurel Petrescu. Filmul era anunţat în presă ca o „comedie bufă cu desene animate" şi avea să se bucure de un real succes. Filmul nu a fost păstrat în arhive, dar câteva fotograme au fost recuperate şi vor putea fi urmărite într-o expoziţie dedicată, alături de o amplă colecţie de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani şi o selecţie specială de filme.

Autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animaţie”, apărut anul acesta la editura Academiei Române, Dana Duma, este curator alături de boardul artistic Animest şi al unei selecţii de scurtmetraje animate, digitalizate, din Arhiva Naţională de Filme.

Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul „Haplea”, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animaţie care s-a păstrat în arhive, dar şi „Scurtă Istorie” (1957), animaţia care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câştigător al unui premiu Palme d’Or.

Nu vor lipsi de la această ediţie specială nici producţiile recente, creaţii ale celor mai importanţi artişti animatori contemporani. O selecţie #BestOf cu filme incluse în competiţia românească de-a lungul celor 15 ani de Animest va completa retrospectiva aniversară, conturând o imagine de ansamblu asupra evoluţiei industriei autohtone.

Copiii vor avea ocazia să exploreze această istorie printr-o călătorie în timp documentată de Radu Vasile Igazsag şi povestită de Horaţiu Mălăele. În lungmetrajul „O scurtă poveste”, cele mai iubite personaje născute din imaginaţia creatorilor români îi vor însoţi pe iubitorii de film într-o adevărată aventură cinematografică.

Festivalul internaţional de film de animaţie Animest va avea loc anul acesta în format hibrid, online şi pe marile ecrane, în perioada 9 - 15 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.