Cea de-a şasea ediţie Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii şi civilizaţiei montane, va avea loc în perioada 7-12 septembrie, la Braşov, Predeal şi Râşnov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mult de 50 de filme din întreaga lume au fost incluse în selecţie, iar la eveniment vor fi prezenţi mai mulţi invitaţi, care vor participa la proiecţii şi conferinţe pe subiecte ca protejarea mediului şi conservarea biosferei, posibilităţile de susţinere a sportivilor cu dizabilităţi, turismul din România şi situaţia urşilor din ţara noastră.

Printre cele cele mai aşteptate momente ale ediţiei se numără întâlnirea cu alpinista Catherine Destivelle, prezentă la gala de decernare a premiilor pe 11 septembrie, de la ora 19:00.

Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile şi în conformitate cu normele în vigoare.

Nu vor lipsi de la această ediţie expoziţiile de fotografie, conferinţele şi prezentările de carte. Mai multe evenimente vor fi dedicate documentarului „România Salbatică”, proiectat vineri, pe 10 septembrie, de la ora 20:30, în Piaţa Sfântul Ioan din Braşov. Expoziţia de fotografie şi prezentarea cărţii care însoţeşte acest proiect derulat de-a lungul a 10 ani vor fi găzduite de AFI Braşov. Regizorii braşoveni Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache vor fi prezenţi la proiecţia filmului inclus în competiţia naţională. Pentru marele premiu al secţiunii va concura, în acest an, şi  documentarul „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst), proiectat pe 8 septembrie, de la ora 19:00, în Marea Aulă a Universităţii Transilvania din Braşov.

Dedicat susţinerii cinematografiei autohtone inspirate de lumea montană, Alpin Film Festival prezintă în competiţia românească şi scurtmetrajele „Light Line” (r. Sabin Dorohoi) – 8 septembrie, ora 18:00, Cinema Astra, „Cerbul a trecut prin faţa mea” (r. Vlad Petri) şi „Când «Singur pe munte» devine «Prea Singur»” (r. Ioan Stoenică) şi „Cum am trăit într-o pădure” (r. Dite Dinesz), proiectate pe 9 septembrie, la ora 18:30, la Cinema Astra.

În aceeaşi secţiune vor putea fi urmărite documentarele „La Cota 10.000” (r. Radu Estivan, Dan Petru) – 11 septembrie, ora 20:30, şi „Following the life of Khumbu” (r. Cosmin Dumitrache) – 9 septembrie, ora 20:30, ambele proiectate în aer liber, la Bastionul Ţesătorilor.

Pe 8 septembrie, de la ora 18:00, publicul va putea urmări „Colectia Carpathia”, o serie de documentare educative, dar şi filmul „Emil Racoviţa întemeietorul speologiei”, proiecţie la care vor participa Cristian Lascu şi Cristhian Ciubotar.

Invitat va fi şi Zeno Oarcea, pionier al înfiinţării reţelei de Parcuri Naţionale din România. Silvicutorul este protagonistul unui documentar regizat de Daniel Befu şi va fi prezent la proiecţia organizată sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 15:00, la Cinema Astra.

O călătorie prin cele frumoase trasee montane şi o colecţie de poveşti puternice inspirate de relaţia oamenilor cu natura, selecţia de filme incluse în competiţia internaţională invită cinefilii să reflecteze asupra unor subiecte arzătoare ce ţin de protecţia mediului şi conservarea valorilor şi patrimoniului montan.

Douăzeci şi opt de lungmetraje şi scurtmetraje din întreaga lume vor rula în premieră românească la Braşov şi vor concura pentru premiile ediţiei, acordate pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta. Juriul format în acest an din jurnalista Dite Dinesz, omul de cultură Bernard Houliat şi alpinistul belgian Tim Vercauteren, va desemna câştigătorul marelui premiu al festivalului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Consiliul Judeţean Braşov.

Conferinţe

Pe 28 noiembrie 1880, se înfiinţa la Sibiu o asociaţie care a devenit cunoscută iubitorilor de munte şi drumeţie de pe lanţul Carpaţilor şi întreaga Europă sub numele SKV - Siebenbürgischer Karpatenverein, respectiv Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor. Istoria plină de aventuri a asociaţiei se regăseşte în volumul „SKV – 140 de ani de drumeţie”, semnat de Marcel Şofariu, actualul preşedinte al SKV, care va prezenta această ediţie de colecţie în cadrul unui eveniment special, organizat pe 7 septembrie, de la ora 15:00, la Cinema Asta.

La Alpin Film Festival, data de 9 septembrie este Ziua Outdoor pentru persoane cu dizabilităţi. Evenimentul va debuta cu un atelier de caiac organizat pe Lacul Noua, începând cu ora 12:00, iar de la ora 17:00, în Piaţa Brassai din Braşov, conferinţa „OUTDOOR-ul în România pentru persoane cu dizabilităţi'' va căuta să răspundă celei mai importante întrebări: în ce măsură este România pregătită să ofere cele mai bune condiţii acestor oameni magnifici, pentru ca aceştia să îşi poată practica pasiuniule într-un mediu propice?

Vor fi prezenţi la discuţii: Ciprian Anton - vicepreşedintele Comitetului Paralimpic Român, Claudiu Miu - preşedintele Asociaţiei Climb Again, Ionuţ Stancovici - preşedintele Asociaţiei Caiac SMile şi Marian Anghel - vicepreşedintele Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA) cu sediul în Elveţia.

Un subiect important va fi abordat în cadrul unei discuţii necesare - vineri, pe 10 septembrie, după proiecţia filmului „Bear Like”, în regia lui Roman Droux. Filmul va rula de la ora 18:00, la Centrul Cultural Reduta, şi va fi urmat de un dialog cu Mihai Pop, reprezentantul Asociaţiei  pentru Conservarea Diversitaţii Biologice, prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, din partea Facultăţii de Silvicultură a Universităţii Transilvania, Leonardo Bereczky, de la Orfelinatul de urşi din Harghita, şi Alexandar Dutsov, din partea Balkani Wildlife Society, invitat special din Bulgaria.

Invitaţi speciali

Prima femeie din istorie distinsă cu premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or, alpinista franceză Catherine Destivelle vine la întâlnirea cu iubitorii de munte din România sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la gala de decernare a premiilor Alpin Film Festival, la Centrul Cultural Reduta.

În aceeaşi seară, spectatorii prezenţi la Braşov vor avea şansa să o întâlnească şi pe faimoasa alpinistă Eliza Kubarska, multi-premiata regizoare invitată la proiecţia documentarului „Peretele umbrelor/ The Wall of Shadows”, programată sâmbătă, de la ora 20:30, la Centrul Cultural Reduta.

Pentru pasionaţii de căţărări, principalul punct de atracţie se va afla în Piaţa Brassai din Braşov, acolo unde va fi instalat un turn de căţărare de 9 metri. Pe 10 şi 11 septembrie vor fi organizate ateliere de căţărare deschise tuturor celor interesaţi, atent supravegheate. Pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi pentru publicul general interesat să deprindă abilităţile de coordonare a caiacului, Caiac SMile a pregătit un eveniment special joi, pe 9 septembrie, începând cu ora 12:00, pe Lacul Noua din Braşov.

Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria, Piaţa Brassai, Bastionul Ţesătorilor, Piaţa Sfântul Ion şi Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov vor găzdui, de-a lungul celor 6 zile de festival, cele mai apreciate filme despre munte ale anului. În acest an, Alpin Film Festival face parte din seria de evenimente a Forumului Oraşelor Verzi, care fac din Braşov capitala verde a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.