Alberto Grimaldi, producător al filmelor „The Good, the Bad and the Ugly”, regizat de Sergio Leone, şi „Gangs of New York” al lui Martin Scorsese, a murit la vârsta de 95 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre fiii lui Grimaldi a confirmat informaţia pentru Variety şi a spus că tatăl lui a murit din cauze naturale.

Născut în Napoli, pe 28 martie 1925, Alberto Grimaldi a studiat Dreptul înainte de a-şi înfiinţa propria companie de producţie, Produzioni Europee Associati (P.E.A.), în 1961. Primul lungmetraj produs de el a fost westernul spaniol „L’ombra di Zorro”, lansat anul următor.

În 1964, a produs primul său film spaghetti western, „I due violenti”. P.E.A. a devenit cunoscută pentru filmele cu buget redus, deseori co-producţii cu Spania şi Germania de Vest, iar compania a funcţionat până la începutul anilor 1980.

Prima colaborare a lui Grimaldi cu Sergio Leone a fost pentru co-producţia „For a Few Dollars More” (1965), cu Clint Eastwood în rol principal. Anul următor, ei au colaborat la celebrul spaghetti western „The Good, the Bad and the Ugly”, care i-a adus celebritatea mondială lui Eastwood.

În total, Grimaldi a produs, într-o carieră de patru decenii, peste 80 de filme în Europa şi Statele Unite.

Între titlurile notabile se numără „Burn!” (1969), „Last Tango in Paris” (1972), cu Marlon Brando, „Man of La Mancha” (1972), cu Sophia Loren, „Illustrious Corpses” (1976) şi „Ginger and Fred” (1986).

Ultima lui producţie a fost „Gangs of New York” (2002), regizat de Martin Scorsese, cu Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz şi  Liam Neeson în distribuţie, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, la categoria „cel mai bun film”.

Grimaldi a avut trei copii şi trei nepoţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.