Alberto Barbera, care conduce de opt ani, consecutiv, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, a primit un nou mandat de patru ani ca director artistic şi a devenit cel mai longeviv şef al evenimentului ce are o istorie de aproximativ opt decenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mandatul lui Barbera a fost înnoit de organizaţia-mamă, La Bienale di Venezia, condusă de Roberto Cicutto, fost şef al studiourilor Cinecittà/Luce. 

Organizaţia a anunţat marţi şi perioada în care va avea loc a 78-a ediţie a festivalului: 1 - 11 septembrie 2021.

Prelungirea mandatului lui Barbera, care a mai fost director artistic al evenimentului între 1999 şi 2001, era aşteptată după ce el a reuşit împreună cu echipa să organizeze anul acesta a 77-a ediţie, în format fizic, în ciuda pandemiei.

Sub conducerea lui, evenimentul a stat sub semnul inovaţiei. El a introdus secţiunea Orizzonti, în timpul primului mandat, apoi, la revenire, în 2012, a redus numărul de filme şi a făcut ca festivalul să fie o rampă de lansare a sezonului premiilor în cinematografie.

El a introdus şi o piaţă pentru coproducţii şi a instaurat prima secţiune competitivă VR (virtual reality) din cadrul unui festival major, de cateorie A.

Născut în Piedmontese, în 1950, Barbera este fost critic de film. Înainte de Festivalul de la Veneţia, el a fost director artistic al Festivalului de Film de la Torino, între 1989 şi 1998. În plus, a deţinut funcţia de director al Muzeului Naţional de Film din Torino. Din 2020, Alberto Barbera este membru al Academiei americane de film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.