Controversatul cineast Roman Polanski va fi judecat, marţi, la Paris pentru defăimare, după ce a calificat drept o „minciună odioasă” acuzaţiile de agresiune sexuală formulate împotriva sa de actriţa britanică Charlotte Lewis, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul franco-polonez, în vârstă de 90 de ani, care locuieşte la Paris, nu se va prezenta la audierea în faţa celei de-a 17-a camere a tribunalului penal, au anunţat avocaţii săi, care îl vor reprezenta.

Charlotte Lewis, în vârstă de 56 de ani, care locuieşte în Marea Britanie, va fi prezentă.

Roman Polanski, care a câştigat trei premii Oscar şi un Palme d'Or, a fost acuzat în mod regulat de agresiuni sexuale şi violuri de-a lungul carierei sale. Aceste acuzaţii s-au prescris toate, dar el le-a negat întotdeauna şi nu l-au împiedicat să lucreze.

În mai 2010, în mijlocul Festivalului de Film de la Cannes, Charlotte Lewis l-a acuzat că ar fi "agresat-o sexual" în timpul unui casting organizat la domiciliul său din Paris în 1983, când avea 16 ani.

„Minciuni scandaloase”

Actriţa, care a jucat în regia lui în filmul „Pirates”, lansat în 1986, nu a depus plângere, dar a depus mărturie la poliţia americană.

Nouă ani mai târziu, în decembrie 2019, Roman Polanski a calificat aceste acuzaţii drept „minciuni odioase”, într-un interviu acordat Paris Match.

„Vedeţi, prima calitate a unui bun mincinos este o memorie excelentă. Charlotte Lewis este mereu menţionată în lista acuzatoarelor mele, fără să se sublinieze vreodată contradicţiile (ei)”, a declarat regizorul.

Roman Polanski s-a referit la comentarii atribuite actriţei într-un interviu publicat cu douăzeci de ani mai devreme, în 1999, de tabloidul britanic News of the World.

„Am vrut să fiu amanta lui (...) Probabil că l-am dorit mai mult decât m-a dorit el pe mine”, a scris în articol. Un citat „inexact”, s-a plâns Charlotte Lewis în 2010.

În urma interviului acordat de Roman Polanski în Paris Match, actriţa a intentat un proces pentru defăimare, ceea ce a dus la trimiterea regizorului în instanţă, unde fondul acuzaţiilor este examinat la audiere.

Avocaţii lui Roman Polanski contestă orice defăimare în declaraţiile făcute de clientul lor în Paris Match: „Roman Polanski are dreptul să se apere public, la fel ca femeia care îl acuză”, a declarat pentru AFP Delphine Meillet, care îl apără alături de Alain Jakubowicz.

Aceştia l-au chemat ca martor la audiere pe Stuart White, autorul articolului despre Charlotte Lewis din News of the World.

"Defăimarea, discreditarea fac parte integrantă din sistemul Polanski, iar acest lucru este ceea ce Charlotte Lewis denunţă cu mult curaj”, a declarat pentru AFP avocatul ei, Benjamin Chouai.

Născut la Paris în 1933, Roman Polanski trăieşte în Europa la adăpost de justiţia americană, care îl consideră fugar de peste 40 de ani, în urma unei condamnări pentru relaţii sexuale ilegale cu o minoră.

În 2020, el a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la gala César pentru filmul „J'accuse”, despre afacerea Dreyfus, deşi tocmai fusese acuzat din nou de viol, ceea ce a determinat-o pe actriţa Adèle Haenel să părăsească ceremonia.

Acest incident a devenit unul dintre simbolurile luptei împotriva violenţei sexuale în industria cinematografică.

De atunci, Roman Polanski a fost extrem de discret. 

A filmat „The Palace” în Elveţia, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia în septembrie anul trecut - în absenţa sa - dar care nu a fost încă lansat în cinematografe.

Departe de marile sale filme, precum „The Pianist” sau „Rosemary's Baby”, această comedie a fost primită cu răceală la proiecţiile de presă.

Procesul său de defăimare intervine într-un moment în care lumea cinematografiei este zguduită de afacerea Judith Godrèche, în care regizorii Benoît Jacquot şi Jacques Doillon au fost acuzaţi de viol asupra unei minore. La sfârşitul lunii februarie, în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor César în contrast cu ediţia din 2020, care l-a recompensat pe Polanski, actriţa a denunţat utilizarea cinematografiei drept „acoperire pentru traficul ilicit de tinere fete”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.