Actriţa australiană Cate Blanchett va fi preşedinta juriului internaţional al celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc între 2 şi 12 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blachett va conduce juriului care va acorda trofeele Leul de Aur, Leul de Argint - Marele premiu al juriului, Leul de argint - regie, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, trofeul pentru scenariu, premiul special al juriului şi premiul „Marcello Mastroianni” pentru tineri actori.

Decizia a fost luată pe 10 ianuarie de Comitetul director al Biennale di Venezia, condus de Paolo Baratta, care a confirmat recomandarea făcută de directorul festivalului de film, Alberto Barbera, şi a fost comunicată joi.

Cate Blanchett, care în urmă cu doi ani a condus juriul Festivalului de la Cannes, a transmis: „În fiecare an aştept cu nerăbdare selecţia de la Veneţia şi în fiecare an este suprinzătoare şi diferită. Veneţia este o sărbătoare a mediului ce ridică provocări şi inspiră, care reprezintă cinematografia în toate formele ei. Este un privilegiu şi o plăcere să fiu anul acesta preşedinta juriului”.

Barbera a spus că Blanchett „nu este doar un simbol al cinematografiei contemporane, curtată de cei mai importanţi regizori din ultimii 20 de ani şi adorată de cinefili. Angajamentul ei în domeniile artistic şi umanitar şi în protejarea mediului, precum şi apărarea emancipării femeilor în industria cinematografică au făcut-o să fie o sursă de inspiraţie pentru societate. Talentul ei imens de actriţă, combinat cu inteligenţa şi pasiunea pentru cinema sunt calităţile ideale pentru un preşedinte de juriu”.

Cate Blanchett a mai fost prezentă la Veneţia cu filmele „Elizabeth”, de Shekhar Kapur, şi „I’m Not There”, de Todd Haynes, care i-a adus în 2007 premiul pentru interpretare.

Ceilalţi membri ai juriului vor fi anunţaţi în lunile următoare.

Cate Blanchett, născută pe 14 mai 1969, una dintre cele mai apreciate actriţe din lume, a câştigat de-a lungul anilor numeroase premii şi trofee importante. Actriţa australiană a fost nominalizată de şapte ori la premiile Oscar, câştigând de două ori – în 2005, la categoria „cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, pentru interpretarea lui Katherine Hepburn în filmul „The Aviator” al lui Martin Scorsese, şi în 2014, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru interpretarea din filmul „Blue Jasmine”, regizat de Woody Allen. Actriţa a mai câştigat trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA şi premiul pentru interpretare feminină (Cupa Volpi) la Festivalul de Film de la Veneţia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.