Actorul şi regizorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu Leul de Aur onorific pentru întreaga activitate la Festivalul de Film de la Veneţia, care va avea loc în luna septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benigni, al cărui „La vita e bella”, pe care l-a scris, regizat şi în care a jucat rolul principal, a câştigat trei trofee Oscar în 1999, inclusiv pentru cel mai bun actor, a revenit în 2019 pe marile ecrane în rolul Geppetto, în adaptarea live action „Pinocchio” a lui Matteo Garrone.

Cel mai recent film regizat de Benigni este „La tigre e la neve” (2005), în care a jucat de asemenea. În ultimii ani, el a prezentat în Italia montarea „Divina Comedie” după Dante.

Alberto Barbera, directorul artistic al Festivalului de la Veneţia, a spus că „puţini artişti au egalat abilitatea lui de a combina simţul umorului exploziv, deseori acompaniat de satiră ireverenţioasă, cu talentul său actoricesc admirabil, în serviciul unor mari regizori ca Federico Fellini, Matteo Garrone şi Jim Jarmusch”.

Benigni a spus: „Inima îmi este plină de bucurie şi recunoştinţă. Este o onoare imensă să primesc o atât de importantă recunoaştere a muncii mele din partea Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia”.

Roberto Benigni s-a născut în oraşul toscan Misericordia, pe 27 octombrie 1952. S-a mutat la Roma, la vârsta de 20 de ani. Şi-a început cariera cu teatru de avangardă, apoi a ajuns să lucreze în televiziune şi a devenit rapid unul dintre cei mai populari actori italieni şi regizori. În 1999, odată cu „La vita e bella” şi trofeele Oscar primite, a căpătat statutul de star internaţional.

Primul film în care a jucat a fost „Berlinguer ti voglio bene” (1977), regizat de Giuseppe Bertolucci, fratele lui Bernardo Bertolucci. În regia acestuia din urmă a jucat în „La Luna” (1979). A mai colaborat cu regizori ca Marco Ferreri şi Sergio Citti. În filmul american a debutat în „Dawn by Law” (1986) al lui Jarmusch, apoi, în 1990, a jucat în ultimul film al lui Fellini, „La voce della luna” (1990). Dintre regizorii americani cu care a colaborat se remarcă Blake Edwards şi Woody Allen.

Benigni a mai regizat „Tu mi turbi” (1983), acesta fiind primul său film din această postură, iar împreună cu Massimo Troisi a semnat comedia „Non ci resta che piangere” (1984). Au urmat „Il piccolo diavolo” (1988), cu Walter Matthau, primul film pe care Benigni l-a scris împreună cu Vicenzo Cerami, cu care a lucrat pentru „La vita e bella”.

Începând cu 1987, el a lucrat în tandem cu soţia lui, actriţa şi producătoarea Nicoletta Braschi, care interpretează rolul principal în toate filmele pe care el le-a regizat.

Cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia este programată să aibă loc, cu prezenţă fizică, între 1 şi 11 septembrie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.