Iulian Postelnicu, actorul principal din filmul „Oameni de treabă”/ „Men of deeds” (r. Paul Negoescu, 2022) a câştigat Premiul pentru o interpretare individuală remarcabilă în cadrul Competiţiei Lungmetraj, la cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, Germania. „Ai crede că personajul există în el şi nu este o interpretare”, a fost motivaţia juriului care a decis să îi acorde actorului premiul în valoare de 5.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiunea „Spotlight România” a fost realizată şi promovată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin. 

Ediţia din acest an a Festivalului, care s-a desfăşurat în perioada 8-13 noiembrie, a prezentat producţii cinematografice de calitate, provenite din Europa de Est. România a avut dedicată o secţiune specială de proiecţii, alături de cele din Competiţia de lungmetraj, Competiţia de scurtmetraj şi secţiunea Special. În total, au fost proiectate 18 filme româneşti.

Secţiunea „Spotlight Româniaˮ, realizată şi promovată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, a abordat cinematografia românească contemporană, propunându-şi să arate creativitatea cineaştilor români. Selecţia de filme de lungmetraj, documentare şi scurtmetraje nu numai că a oferit o impresie despre performanţa artistică şi culturală a industriei cinematografice româneşti, dar a arătat şi modul în care cineaştii români reflectă asupra istoriei şi societăţii lor – de la satiră politică la drame familiale şi reflecţii istorice povestite biografic. Pe ecran au fost aduse atât teme originale româneşti, cât şi universale.

Lungmetrajul „R.M.N“ al lui Cristian Mungiu a deschis secţiunea dedicată României, care a mai inclus proiecţii ale filmelor „Vulturii din Ţagaˮ (regia Adina Popescu, Iulian Manuel Gharvas), „Spioni de ocazieˮ (regia Oana Giurgiu), „Imaculatˮ (regia Monica Stan, George Chiper-Lillemark - propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2023), „Război pe calea undelorˮ (regia Alexandru Solomon).

Filmele „Metronomˮ (regia Alexandru Belc) şi „Oameni de treabăˮ (regia Paul Negoescu) au fost selectate în Secţiunea „Competiţie lungmetrajˮ. Cu filmul „Metronom”, Alexandru Belc şi-a făcut debutul în lungmetrajul de ficţiune, după documentare precum „8 martie” (2012) şi „Cinema, mon amour” (2015). Filmul a fost premiat pentru regie la secţiunea „Un certain regard” a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes din 2022.

În secţiunea „Competiţie scurtmetrajˮ a fost selectat filmul „Moştenireaˮ (regia Marian Fărcuţ), iar la secţiunea „Specialsˮ, filmul „Nicolaeˮ (regia Mihai Grecu).

Filmele prezentate în cadrul secţiunii „Spotlight Româniaˮ:
„InBetween Home | Stille Post” (r.: Brigitta Kanyaro / RO/AT / 2022 / 17 min)
„My family and I” (r.: Gabriel Juduc / RO / 2021 / 4 min)
„Bilet de iertare” (r.: Alina Şerban / RO / 2020 / 14 min)
„În numele tatălui” (r.: Vladimir Dembinski / RO / 2021 / 28 min)
„Eu sunt Dorin” (r.: Valeriu Andriuţa / RO / 2020 / 23 min)
„Dincolo” (r.: Luca Peres-Bota / RO / 2022 / 12 min)
„Trecea un prinţ călare” (r.: Cristina Grosan / RO / 2022 / 22 min)
„Război pe calea undelor” (r.: Alexandru Solomon / RO/DE/LU / 2007 / 106 min)
„Vulturii din Ţaga” (r.: Adina Popescu, Iulian Manuel Gharvas / RO/SK / 2022 / 74 min)
„Imaculat” (r.: Monica Stan, George Chiper-Lillemark / RO / 2021 / 114 min)
„Miracol” (r.: Bogdan George Apetri / RO/CZ/LV / 2021 / 118 min)
„Spioni de ocazie” (r.: Oana Giurgiu / RO / 2021 / 118 min)
„R.M.N” (r.: Cristian Mungiu / RO/FR/BE / 2022 / 125 min)
„Swamp City” (r.: Bogdan Puslenghea, Ovidiu Zimcea / RO / 2021 / 105 min)

Festivalul a fost înfiinţat în 1991 cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Cottbus a fost ales ca locaţie a acestui festival datorită tradiţiei universitare, legăturilor de transport avantajoase cu Berlinul, precum şi aşezării centrale a oraşului în regiunea minorităţii sorbe. De la înfiinţarea sa, Festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est şi central europeană şi cea germană.

Forumul industriei filmului „Connecting Cottbus” reprezintă, de 10 ani, o platformă de concretizare a nenumăratelor proiecte comune de film ale producătorilor din Germania şi Europa de Est. Programul festivalului prezintă întregul spectru al cinematografiei actuale, de la filme de artă, la filme de gen şi blockbustere. În total, aproximativ 170 de filme sunt proiectate în patru competiţii de lungmetraje, scurtmetraje, filme pentru tineret şi scurtmetraje locale, precum şi numeroase secţiuni speciale. Cu programul său, FilmFestival Cottbus a atins un public de peste 20.000 de vizitatori anual în perioada pre-Covid, iar Revista Variety a menţionat Festivalul de la Cottbus printre cele mai importante 50 de festivaluri din întreaga lume.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.