Actorul Hal Holbrook, recompensat cu premii Emmy şi Tony şi cunoscut pentru rolul Mark Twain interpretat mai multe decenii, a murit la vârsta de 95 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asistentul personal al lui Holbrook, Joyce Cohen, a confirmat luni seară, pentru New York Times, că actorul a murit pe 23 ianuarie.

Holbrook a jucat rolul scriitorului american în show-ul solo „Mark Twain Tonight!” pe care l-a regizat şi pentru care a primit un trofeu Tony pentru interpretare în 1966. A revenit pe Broadway cu spectacolul în 1977 şi în 2005 şi a susţinut peste 2.200 de reprezentaţii până în 2010, în diverse săli din ţară. El a montat show-ul în 1954.

El a primit o nominalizare la premiile Emmy pentru adaptarea TV a „Mark Twain Tonight!” din 1967. De-a lungul carierei, Holbrook a câştigat patru trofee Emmy.

El a fost nominalizat şi la premiile Oscar pentru rolul secundar din filmul „Into the Wild”, în 2008. La acel moment, la vârsta de 82 de ani, Holbrook a fost cel mai vârstnic actor nominalizat la această categorie.

Între producţiile din distribuţia cărora a făcut parte se numără miniseriile „Lincoln”, „Nord şi Sud” şi „George Washington”. A fost un republican conservator în „Lincoln” (2012) al lui Steven Spielberg şi judecător în drama istorică „Savannah” (2013).

Holbrook a jucat în peste 130 de seriale şi filme, între care şi „All the President’s Men/ Toţi oamenii preşedintelui” şi „Wall Street”, şi a regizat patru episoade din „Designing Women”. A fost invitat în show-uri ca „The Sopranos” şi „Anatomia lui Grey”.

Autobiografia „Harold: The Boy Who Became Mark Twain” a fost publicată în septembrie 2011. 

În 2014, el a fost subiectul documentarului „Holbrook/Twain: An American Odyssey”, regizat de Scott Teems, care a avut premiera la Los Angeles Film Festival. În septembrie 2017, Holbrook şi-a anunţat retragerea din „Mark Twain Tonight!”.

A fost căsătorit de trei ori şi a avut trei copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.