Jurnalista şi scriitoarea spaniolă Ruth Baza a depus, la rândul ei, o plângere în Spania împotriva actorului francez Gérard Depardieu pentru viol la Paris în 1995. La 12 octombrie 1995, Ruth Baza avea 23 de ani, iar Gérard Depardieu 46: jurnalista venise să îi ia un interviu actorului francez la Paris pentru revista Cinemanía şi tocmai în timpul acestui interviu a declarat că a fost violată, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, Ruth Baza, acum în vârstă de 51 de ani, a depus o plângere la poliţia spaniolă, a declarat marţi pentru AFP, confirmând o informaţie apărută în cotidianul spaniol La Vanguardia. Ea a vorbit despre "o intruziune fără niciun consimţământ" şi a spus că s-a simţit "paralizată" în timpul evenimentelor, care, potrivit acesteia, au avut loc în incinta fostei societăţi de producţie Roissy Films.

Ruth Baza se referă la "agresiune sexuală", deoarece în Spania această infracţiune include şi violul, conform codului penal. Cu toate acestea, când a fost întrebată despre natura incidentului, ea a răspuns că a fost într-adevăr un viol: "Aşa a fost descris de poliţie". Contactate de AFP, poliţia şi parchetul au declarat că nu au putut confirma depunerea acestei plângeri, a treia care îl vizează pe actor pentru violenţă sexuală din 2018 încoace.

"Când am început interviul, eram amândoi în picioare şi nu ştiu cum, deodată, m-a luat în braţe. A început să mă sărute pe toată faţa mea. M-a sărutat pe gură şi nu mă puteam mişca", a povestit Ruth Baza pentru AFP. "Mi-a atins trupul şi mi-a atins între picioare, nu mă puteam mişca. Nu puteam să mă mişc, iar el mă săruta, mă săruta", a repetat ea, spunând că a fost "pietrificată" şi că "nu simţea nimic".

Jurnalista explică faptul că a uitat "complet" de fapte până când a citit ancheta publicată de site-ul de ştiri Mediapart în aprilie, în care treisprezece femei îl acuzau pe actor de violenţă sexuală. Acest articol, spune ea, a declanşat o "trezire interioară" şi "flash-uri" de memorie, coroborate cu note personale din acea perioadă pe care spune că le-a regăsit.

Din punct de vedere juridic, această plângere are puţine şanse de reuşită, întrucât faptele sunt a priori prescrise în Franţa. Cu toate acestea, Ruth Baza explică faptul că a decis să depună plângerea în speranţa că aceasta ar putea "ajuta alte persoane" să facă acelaşi lucru. Simbol naţional francez, la fel ca Alain Delon şi Brigitte Bardot, Gérard Depardieu pare să se bucure de multă vreme de o anumită indulgenţă. Acest lucru a fost valabil chiar şi după ce a fost acuzat de viol în 2020, în urma unei plângeri din partea unei actriţe de 20 de ani, Charlotte Arnould, pe care el o neagă.

Difuzarea, la începutul lunii decembrie, a unui reportaj din cadrul emisiunii "Complément d'enquête" de pe canalul de televiziune France 2 a provocat o undă de şoc. Acesta îl arată pe starul de cinema francez făcând o serie de remarci misogine şi jignitoare la adresa femeilor, inclusiv comentarii obscene la adresa unei fetiţe. În acelaşi timp, o a doua plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă de actriţa Hélène Darras, referitoare la evenimente petrecute pe un platou de filmare în 2007, pentru care se pare că a expirat termenul de prescripţie. Actorul neagă, de asemenea, aceste acuzaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.