Actorul canadian de film şi teatru Douglas Rain, vocea computerului Hal din „2001: A Space Odissey”, a murit la vârsta de 90 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de organizatorii Stratford Festival din Canada, pe care el l-a fondat.

Actorul a jucat timp de 32 de sezoane în festivalul shakespearian şi a fost nominalizat la un premiu Tony, în 1972, pentru rolul din „Vivat! Vivat! Regina!”, de Robert Bolt, potrivit BBC.

Totuşi, el a rămas în memoria celor mai mulţi ca voce a lui Hal 9000, computerul din filmul de referinţă al lui Stanley Kubrick „2001: A Space Odissey”, lansat în 1968.

Hal este cel care controlează funcţiile navei speaţiale şi ajunge să se răzvrătească faţă de comandanţii acesteia care plănuiesc să îl deconecteze, după ce descoperă o eroare a lui.

Rain nu a fost prima opţiune a lui Kubrick pentru acest rol. Regizorul îl selectase iniţial pe Martin Balsam, actor premiat cu Oscar, însă a decis că stilul de a vorbi era „prea american”. El l-a avut în vedere şi pe actorul Nigel Davenport, dar a concluzionat că nu îşi doreşte o voce britanică.

Pe Rain l-a cooptat după ce i-a auzit vocea în documentarul „Universe” (1960), după cum relatează New York Times.

Actorul a înregistrat replicile în 10 ore, timp de două zile, cu regizorul aflat la „un metru distanţă, explicându-mi scenele şi citind toate rolurile”, povestea Rain.

Potrivit aceleiaşi publicaţii, Rain nu a văzut niciodată filmul.

Directorul artistic al Stratford Festival, Antoni Cimolino, a transmis că actorul împărtăşea inteligenţa lui Hal, cu un adaos de „căldură şi umanitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.