Actorii Vlad Ivanov şi Adrian Titieni şi criticul Irina Margareta Nistor se numără între invitaţii speciali ai ediţiilor Les Films de Cannes de la Iaşi, Timişoara şi Botoşani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul va avea loc la Cinema Ateneu din Iaşi între 18 şi 20 octombrie. Prima proiecţie va fi a filmului „Cannes, le festival libre”, realizat de Frédéric Chaudier şi Frédéric Zamochnikoff. Documentarul spune povestea celor două personalităţi care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger şi Jean Zay. Proiecţia va fi urmată de prezentarea cărţii „Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc”, de Olivier Loubes, apărută anul acesta la editura Libris & Mioritics în traducerea Irinei Margareta Nistor, care va vorbi despre volum.

„Chuck Norris vs. Communism” va fi prezentat sâmbătă, de la ora 12.30, în secţiunea România. 30 de ani mai târziu. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu personajul principal al documentarului, criticul Irina Margareta Nistor. Intrarea la proiecţie este liberă, în limita locurilor disponibile.

Seara de sâmbătă se va încheia cu proiecţia filmului „Maria, Regina României”, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferinţa de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecţie vor fi prezenţi actorul Adrian Titieni şi scenarista Maria Denise Theodoru.

La cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Iaşi vor rula şi „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Dolor y Gloria”, regizat de Pedro Almodóvar, „Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, „Parasite”, de Bong Joon-ho, câştigătorul Palme d'Or de anul acesta, şi cel mai recent film al lui Elia Suleiman, „It Must Be Heaven”, care a primit menţiunea specială a Juriului.

Preţul unui bilet este 10 lei, iar programul integral al evenimentului este disponibil pe ateneuiasi.ro.

Cea de-a patra ediţie Les Films de Cannes à Timişoara va avea loc între 18 şi 20 octombrie şi va propune o serie de evenimente la care invitaţi vor fi regizorul filmului „Hier”, Bálint Kenyeres, şi actorii Anghel Damian şi Daniel Plier, interpreţi în filmul „Maria, Regina României”.

„Hier”, care a fost selectat în competiţia Festivalului de la Locarno 2018, va fi proiectat în cadrul retrospectivei Ivanov 50, dedicată actorului Vlad Ivanov cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Regizorul filmului, Bálint Kenyeres, va participa la sfârşitul proiecţiei la o discuţie cu publicul. 

Proiecţia filmului „Maria, Regina României” va avea loc duminică, în prezenţa actorilor Anghel Damian şi Daniel Plier.

În secţiunea România. 30 de ani mai târziu va fi prezentat documentarul „Timişoara: decembrie 1989”, regizat de Ovidiu Bose Paştină.

Les Films de Cannes à Timişoara va prezenta „Bienvenido Mister Marshall”, de Luis García Berlanga, câştigător al premiului pentru comedie la Cannes în 1953, precum şi unele dintre filmele premiate anul acesta - „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, „Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, şi „Parasite”, de Bong Joon-ho.

Proiecţiile vor avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Programul poate fi consultat pe filmedefestival.ro.

În perioada 20 - 22 octombrie, la cinema Unirea din Botoşani, cinefilii îi vor putea întâlni pe actorii Vlad Ivanov, originar din oraş, şi Adrian Titieni şi pe criticul de film Irina Margareta Nistor.

La prima ediţie a Les Films de Cannes, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, „La Gomera”. El va rula duminică seara, de la ora 20:00. Proiecţia face parte din retrospectiva Ivanov50 şi va fi urmată de o discuţie cu publicul la care va participa actorul.

Luni, de la ora 16:00, va avea loc o proiecţie specială a filmului „Cannes, le festival libre”, unde Irina Margareta Nistor va prezenta cartea „Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc”, de Olivier Loubes. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

De la ora 20:00, va fi proiectat filmul „Maria, Regina României”, în prezenţa actorului Adrian Titieni. El va putea fi văzut, anul acesta, şi în „5 minute”, de Dan Chişu, şi „Cărturan”, de Liviu Săndulescu, care vor rula în secţiunea Avanpremierele Toamnei, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Prima ediţie Les Films de Cannes à Botoşani va prezenta şi „Parasite”, de Bong Joon-ho, „Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, şi „Little Joe”, de Jessica Hausner.

Preţul unui bilet este 8 lei, iar biletele pot fi achiziţionate de la casieria cinematografului. Programul poate fi consultat pe filmedefestival.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.