Actorii principali ai filmului rusesc "Matilda", pe care conservatorii religioşi l-au catalogat drept "o blasfemie", nu vor să participe la premiera peliculei din Rusia pentru că se tem pentru viaţa lor, a declarat regizorul peliculei citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Matilda", care va fi lansat în cinematografele din toată lumea la finalul lunii octombrie, spune povestea de dragoste de la sfârşitul secolului al XIX-lea dintre ţarul Nicolae al II-lea, înainte ca acesta să devină ultimul ţar al Rusiei, şi balerina pe jumătate poloneză Matilda Kshesinskaya.

Oponenţii filmului spun că acesta pătează reputaţia ţarului, care a fost ucis de revoluţionarii bolşevici şi care este foarte apreciat acum în Rusia. Alexei Uchitel, regizorul filmului, afirmă că a primit ameninţări şi mai multe cinematografe au decis să nu proiecteze lungmetrajul.

Uchitel a mai declarat într-o conferinţă că actriţa poloneză Michalina Olszanska, care o interpretează pe Kshesinskaya, şi actorul german Lars Eidinger, care este viitorul ţar în film, nu vor să participe pe 23 octombrie la premiera de la Saint Petersburg şi la cea de la Moscova, care va avea loc a doua zi. 

"Se tem şi de aceea refuză. Sunt îngrijoraţi în primul rând din cauza măsurilor de securitate. Încerc să le schimb părerea", a spus regizorul adăugând că actorul Lars Eidinger a primit ameninţări şi "se teme de un atac fizic". 

Regizorul a adăugat că alţi doi actori din film, care nu sunt de origine rusă, Luise Wolfman şi Thomas Ostermeier, nu vor să participe la premieră din aceleaşi motive. 

"Matilda" a scos la iveală ruptura dintre conservatorii care sprijină Biserica, instituţie a cărei influenţă a crescut sub preşedinţia lui Vladimir Putin, şi liberalii care consideră că libertatea de exprimare este ameninţată în Rusia. 

În septembrie, un bărbat a intrat cu un automobil în care avea canistre pline cu benzină într-un cinematograf din oraşul Ekaterinburg, care găzduia un festival de film la care directorul juriului declarase că îl sprijină pe Uchitel. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.