Cineastul Roman Polanski, care a renunţat să participe la ultima ceremonie a premiilor César sub presiunea feministelor după noi acuzaţii de viol, figurează din oficiu printre cei 182 de reprezentanţi ai noii adunări generale a Academiei de Arte şi Tehnici Cinematografice, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 29 septembrie, această nouă adunare, ai cărei membri au fost desemnaţi luni seară, va alege pentru un mandat de doi ani, reînnoit o dată, noul Consiliu de administraţie al Asociaţiei premiilor César. Va fi ales un tandem femeie/ bărbat pentru preşedinţie. 

În aceste luni, Academia César a fost afectată de o criză gravă: Mai mulţi dintre membri săi şi personalităţi din cinematografie îi reproşează o gândire opacă şi un deficit de paritate. Această criză a cunoscut un punct culminant la ceremonia premiilor César, pe 28 februarie, cu plecarea actriţei Adèle Haenel, care a criticat premiul pentru cel mai bun regizor, decernat lui Roman Polanski pentru "J'accuse".

Cu câteva zile înaintea acestei ceremonii, Consiliul de administraţie, prezidat din 2003 de producătorul Alain Terzian, a demisionat în bloc. Preşedinte interimar a fost desemnată producătoarea Margaret Menegoz. 

Noii reprezentanţi ai adunării generale au fost aleşi luni de 4.313 membri ai Academiei César (actori, regizori, producători, tehnicieni). 

În calitate de "membri istorici", Roman Polanski şi producătorul Thomas Langmann, condamnat în 2019 pentru hărţuire, au fost admişi din oficiu după ce au făcut cerere.  

Alain Terzian, criticat de opozanţi pentru gestionarea fostei Academii, face şi el parte din noua adunare generală în calitate de membru istoric. 

"Statutul actual a fost pur şi simplu aplicat", a indicat pentru AFP Margaret Menegoz. În legătură cu Roman Polanski, preşedintele interimar nu a comentat, amintind că "ea a separat întotdeauna opera de persoană". 

Marţi, actorul Éric Métayer, printre noii reprezentanţi aleşi ai adunării generale, a publicat pe Twitter un videoclip în care dezaprobă, fără să le numească, desemnările anumitor membri. 

Roman Polanski a fost exclus din Academia Americană de Film în 2018. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.