Pelicula ”6,9 pe scara Richter”, al şaptelea lungmetraj realizat de Nae Caranfil, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 20 ianuarie 2017, informează distribuitorul, Voodoo Films.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nae Caranfil semnează regia, scenariul, muzica şi versurile din ”6,9 pe scara Richter”. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu.

”Ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii clinice, cutremure şi bătrâneţe. În schimb, a ieşit o comedie despre toate acestea care până la urmă se transformă într-un musical… Am pornit de la ideea unei relaţii tată-fiu în care tatăl este tânăr, iar fiul bătrân. Asta însemnând că tatăl are comportamentul unui tânăr, adolescent chiar, în timp ce fiul se confruntă anevoie cu criza vârstei mijlocii”, a declarat Nae Caranfil.

Pelicula a fost prezentată la Festivalul de Film Transilvania 2016 şi a avut o avanpremieră bucureşteană la Les Films de Cannes à Bucarest, proiecţia fiind sold-out încă înainte de începerea festivalului. 

Imaginea lungmetrajului este semnată de Vivi Drăgan Vasile, scenografia: Andreea Popa, costumele: Doina Levintza şi Adina Bucur, coregrafia: Milan Gromilic, muzica: Nae Caranfil, orchestraţia: Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu, montaj: Cătălin Cristuţiu, sunet: Tamás Székely şi Florin Tăbăcaru, producător delegat: Tudor Reu, producători: Cristian Mungiu, Hristo Hristov, Garami Gábor şi Jelio Jelev.

”6,9 pe scara Richter” este o producţie Mobra Films, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, NFC Bulgaria, MNF Ungaria şi Eurimages.

Proiectul ”6,9 pe scara Richter” a fost selectat, în 2014, pentru a participa la Piaţa de Coproducţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi a obţinut cea mai mare finanţare la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2013 - 990.000 de lei.

Născut pe 7 septembrie 1960, la Bucureşti, Nae Caranfil este unul dintre cei mai apreciaţi regizori şi scenarişti români. A absolvit, în 1984, cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Lungmetrajul său de debut, ”È pericoloso sporgersi” (1993), a fost urmat de ”Asfalt tango” (1996), ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2002), ”Restul e tăcere” (2007), ”Closer to the Moon” (2014) şi ”6,9 pe scara Richter” (2017).

Peliculele sale au primit numeroase nominalizări. Filmul ”Dolce far niente” (1998) a fost nominalizat la Festivalul de la Karlovy Vary, iar ”Restul e tăcere” (2007), la Festivalul de Film de la Locarno, pentru trofeul Leopardul de Aur.

Pentru ”È pericoloso sporgersi”, regizorul a primit premiul criticii la festivalurile Montpellier, Bratislava, La Baule şi de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN). Pelicula ”Filantropica” i-a adus lui Nae Caranfil premiul juriului tânăr la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons şi premiul special al juriului, la Wiesbaden goEast.

Nae Caranfil a fost unul dintre cineaştii care, în 2012, au primit medalii la Gala Premiilor Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea uniunii.

În calitate de actor, Nae Caranfil a deţinut roluri secundare în ”Salutări de la Agigea” (1984), de Cornel Diaconu, ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), de Gheorghe Vitanidis, şi în pelicula sa ”Filantropica”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.