Filmul eveniment "120 BPM/bătăi pe minut”, recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi care a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar, va intra în cinematografele din România din 26 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lângă marele premiu al juriului, "100 Battements par minute" a câştigat la Cannes anul acesta şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Competiţia oficială) şi Queer Palm în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. 

"120 BPM" porneşte de la fapte reale - acţiunile organizaţiei civice ACT UP din Franţa anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Mişcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi - de la cele sexuale la cele civice.

Începută în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astăzi - de la căsătoria între pesoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

În plină epidemie, grupul de acţiune "Act Up" s-a implicat în viaţa publică, combatând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi conştientizând opinia şi autorităţile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament.

Dincolo de temă, "120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o poveste autobiografică plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor.

Filmul a primit recent "Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea celei mai prestigioase şi influente comunităţi de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association - şi este nominalizat la nu mai puţin de 6 premii Lumiere.

Regizorul filmului, Robin Campillo (55 de ani), a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele şi co-scenarist al unui alt mare succes francez, Palme d’Or-ul din 2008 de la Cannes, "Entre les murs/ The Class", regizat de Laurent Cantet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.