Evenimentul, organizat miercuri seară, a marcat un deceniu de activitate a proiectului MERITO, care îşi propune să aducă în lumina reflectoarelor pe acei profesori care se dedică meseriei cu pasiune, profesionalism şi vocaţie.
În cadrul galei au fost premiaţi 13 profesori din întreaga ţară, reprezentând a zecea generaţie de laureaţi MERITO. Aceştia au fost selectaţi printr-un proces riguros de evaluare, desfăşurat pe parcursul unui an de zile.
Tema ediţiei din acest an, "Profesorul - arhitect al încrederii", a subliniat rolul crucial pe care profesorii îl au în construirea încrederii în educaţie, în societate şi în viitorul României.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Cei 13 profesori premiaţi în cadrul Galei MERITO 2025 provin din diverse medii, de la rural la urban şi activează în comunităţi diverse, inclusiv în zone dezavantajate. Ei au fost recunoscuţi pentru inovaţia în metodele de predare, impactul pozitiv asupra elevilor şi a comunităţii, precum şi pentru contribuţia la dezvoltarea profesională a altor colegi.
Evenimentul reuneşte membri ai comunităţilor MERITO şi RBL, profesionişti din domeniul educaţiei, într-un cadru festiv dedicat celebrării excelenţei în educaţie şi a importanţei profesorilor în transformarea societăţii româneşti. Printre aceştia se numără şi managerul proiectului MERITO, Cosmin Chiriţă.
Iniţiativa MERITO are ca obiectiv central recunoaşterea publică, oferirea de sprijin concret şi consolidarea încrederii în aceşti profesionişti. Prin promovarea acestora ca modele de excelenţă, MERITO urmăreşte să contribuie la ridicarea standardelor în educaţie la nivel naţional.
,,Anual oferim acest premiu, dar nu e singurul mecanism prin care punem lumina pe profesorii valoroşi. Sunt sute de recomandări pe care le avem, pe care le procesăm şi nu aceştia sunt toţi profesorii valoroşi din România, iar noi credem că, de fapt, comunitatea MERITO, cei la care am reuşit până acum să ajungem nu sunt singurii sau în niciun caz nu e un top, comunitatea MERITO, cum spuneam, e în continuă creştere şi, de fapt, credem că sunt exponenţii unei categorii mai mari decât ne dăm seama”, a declarat managerul proiectului MERITO în cadrul emisiunii Viitor pentru România.
Tocmai s-a încheiat cea de-a zecea ediţie a Galei MERITO pe scena căreia au urcat profesori premiaţi şi antreprenori care sprijină educaţia de zeci de ani. Prezent la deschidere, Ministrul Educaţiei şi Cercetării a reamintit despre raportul pe care urmează să îl transmită în curând şi şi-a exprimat admiraţia la superlativ pentru profesorii MERITO!
Florin Talpeş, co-iniţiatorul proiectului MERITO (alături de Măriuca Talpeş) a prezentat principalele rezultate şi obiective MERITO pentru 2025. Printre acestea se numără:
- Cercetarea privind profilul profesorului profesionist în România şi a transformării acestuia (valori, abordare a învăţării, comportament, atitudini, practici etc.);
- Continuarea testării modelului de transformare şi programei de formare MERITO pentru profesori;
- Dezvoltarea abilităţilor didactice şi pedagogice, în sinergie cu programa MERITO de (trans)formare, a 10.000 de profesori din toată ţara, prin intervenţiile de învăţare colaborativă şi practici validate ale profesorilor MERITO.
- Creşterea şi consolidarea comunităţii MERITO;
- Investiţia directă în dezvoltarea profesorilor MERITO ca experţi-practicieni, prin programe de formare personalizate.
Acesta a concluzionat cu speranţa că Ministerul Educaţiei şi Cercetării va prelua proiectul şi îl va implementa într-un mod durabil!
“Împreună transformăm meseria de profesor din România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza, aceasta este cauza principală”, a declarat acesta.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.