Prezentăm sinteza săptămânii în domeniul educaţiei: de la măsuri pentru creşterea siguranţei în şcoli şi introducerea unor standarde naţionale de evaluare, până la provocările integrării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi iniţiative internaţionale de reformare a timpului şcolar.
- Şcolile româneşti pot fi mai sigure
Conform unui Ordin publicat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şcolile româneşti pot instala sisteme de supraveghere video. Fireşte, aceste sisteme trebuie să respecte anumite limitări. Accesul, fie el şi controlat, la imagini video din clase şi din spaţiile comune poate contribui la o mai mare siguranţă a copiilor în sălile de clasă. Şi, firesc, şi a profesorilor.
Amintim că în majoritatea ţărilor europene, clasele au uşa deschisă (sau geam ce oferă vizibilitate) în timpul orelor, oferind transparenţă asupra actului educaţional, dar şi asupra conduitei elevilor şi profesorilor. Totodată, sistemele de supraveghere video sunt extrem de răspândite, oferind atât material probatoriu pentru eventuale cazuri de violenţă, cât şi sentimentul de protecţie pe care, adesea, elevii şi profesorii nu-l au.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Sursă: edu.ro
- România va avea standarde de evaluare pentru disciplinele de trunchi comun din ciclurile Primar şi Gimnazial.
Acest proiect va furniza profesorilor români un instrument pe care până acum nu-l aveau: o descriere a competenţelor ce trebuie atinse pentru fiecare notă. Astfel, notele elevilor vor putea fi comparabile între clase, şcoli, judeţe, notarea va fi mai transparentă şi va descrie mult mai serios competenţe şi cunoştinţe dobândite de fiecare copil.
Sursă: edu.ro
- Franţa va demara o amplă consultare cetăţenească cu privire la „timpul copilului”
Consultarea urmăreşte să examineze câte ore petrece la şcoală un elev, ce vacanţe are, cum ar trebui organizat mai bine timpul şcolar şi timpul personal pentru a beneficia optim de educaţie. Este a treia mare consultare cetăţenească iniţiată de preşedintele Macron, care va funcţiona conform următorului mecanism: un grup mare de cetăţeni, după ce va studia literatură ştiinţifică, studii, dar şi practicile uzuale în şcoli, va veni cu o opinie legată de aspectele pe care sunt desemnaţi de Preşedinte să o facă. Practica mai este utilizată şi de alte ţări, dar Preşedintele Macron a folosit-o în chestiuni importante, de tipul politicilor de mediu şi politicilor legate de seniori.
Sursă: Le Monde
- Integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale (CES) suferă din lipsa de resurse
Participant la conferinţa Educaţională V.R.E.M., Ministrul Daniel David a declarat că, în condiţiile actuale ale şcolii româneşti, integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) este extrem de dificilă. „[…] simplu spus, nu punem suficiente resurse pentru a asigura ceea ce trebuie. Acolo ai nevoie de profesor de sprijin, ai nevoie de persoane de suport de diverse tipuri. Degeaba vrei să faci integrare, fără să pui la bătaie resursă şi fără să faci testare adecvată. De aceea vă spuneam că este un lucru foarte important, eu îl susţin doar că vreau să-l facem serios. Dacă facem ca formă fără fond, îi afectăm şi pe copiii cu cerinţe de educaţionale speciale, îi afectăm şi pe profesorii şi pe ceilalţi copii din sala de clasă.” Soluţiile, afară de cele legale, au fost enunţate: profesori de sprijin, materiale si testări dedicate. Până la îndeplinirea acestor cerinţe, aplicarea legii legate de incluziune şi lipsa segregării rămân „forme fără fond”.
Sursă: News.ro

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.