Înscrierile primilor 300 de elevi şi recrutarea cadrelor didactice pentru primul campus preuniversitar în sistem dual se desfăşoară în această perioadă în judeţul Argeş. Cu mai multe informaţii va veni Mihaela Petrovan, Preşedinta Asociaţiei BookLand, invitată vineri, 9 mai, în cadrul emisiunii Viitor pentru România, de la Prima News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 15.000 de copii învaţă azi în condiţii mai bune, datorită Asociaţiei BookLand, care a renovat, în numai 4 ani, 80 de şcoli rurale în toată ţara. Pasul următor pentru asociaţie? Construirea primului Campus preuniversitar profesional în sistem dual din România rurală, în satul Vultureşti din judeţul Argeş, unde tinerii de la sat vor învăţa şi carte, şi meserie. Clopoţelul va suna aici pe 8 septembrie 2025, în această şcoală modernă, unde elevii vor avea parte de toate condiţiile şi facilităţile necesare pentru o educaţie de calitate şi o formare profesională temeinică.

În 2024, BookLand a demarat construcţia primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, în satul Vultureşti, judeţ Argeş. Iar acum asociaţia face deja pregătirile pentru inaugurarea primelor clase (clasa Pregătitoare / clasa a V-a / clasa a IX-a) care vor începe în septembrie 2025. Vor fi primiţi peste 300 de elevi numai în primul an şcolar, urmând ca peste 1.200 de elevi să înveţe aici când sălile de clasă vor fi la capacitate maximă. Copiii vor beneficia de condiţii moderne şi vor putea urma toate ciclurile de învăţământ: primar, gimnazial, liceal şi postliceal (profesional în sistem dual). Această şcoală axată pe performanţă va fi 100% gratuită şi va avea o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale, cu toate facilităţile şi dotările necesare: bibliotecă, laboratoare, ateliere, sală de spectacole, facilităţi sportive, amfiteatru, spaţii de relaxare, mini-fermă, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume şi solar. Tinerii vor face practică plătită în întreprinderile sociale din Campus, precum şi în cadrul companiilor private cu care BookLand va derula parteneriate, urmând ca după finalizarea studiilor şi obţinerea certificării, tinerii să poată accesa oportunităţile de angajare asigurate de partenerii economici. Acesta va fi locul în care educaţia va da mâna cu dezvoltarea economică sustenabilă, garantându-le tinerilor de la sat locuri de muncă, stabilitate şi un trai mai bun.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Înscrierile elevilor în primul Campus profesional dual din mediul rural

În Campusul BookLand, îndrumaţi să-şi descopere vocaţia, copiii vor avea pavat drumul către o viaţă prosperă în propria ţară, nu afară, căci vor avea parte şi de educaţie teoretică şi de formare profesională. Iar elevii nu trebuie să aducă nici măcar un creion la şcoală. Toate cheltuielile sunt susţinute de Asociaţia BookLand din sponsorizările primite de la companiile private şi din întreprinderile sociale proprii. Înscrierile pentru anul şcolar 2025-2026 în Campusul BookLand – pentru clasa Pregătitoare / clasa a V-a / şi clasa a IX-a – se pot face în cadrul întâlnirilor pe care reprezentanţii Asociaţiei BookLand le organizează în comunele din nord-estul judeţului Argeş până la începutul lunii iunie sau online, până la data de 14 iulie.

Dascălii care construiesc cel mai amplu proiect educaţional din mediul rural de până acum

Cum arată candidatul ideal pentru echipa din Campusul Preuniversitar Profesional Dual BookLand? Asociaţia caută cadre didactice cu experienţă pentru specializări multiple, care să fie pasionate de predare, implicate şi responsabile. Abilităţile de comunicare, relaţionare, empatie, adaptabilitate şi creativitate pedagogică vor fi dublate de lucrul constant pentru dezvoltare personală şi profesională. Campusul BookLand va susţine toate ciclurile de învăţământ – primar, gimnazial, liceal şi postliceal – profesorii predând curricula oficială, îmbogăţită cu o programă modernă pentru a forma specialişti pentru certificările solicitate de agenţii economici din judeţ.

BookLand, asociaţia care a dovedit că schimbarea este posibilă

„Împreună construim oameni!” – sub acest slogan, Asociaţia BookLand îşi propunea în anul 2020 să aducă o schimbare în învăţământul rural, lansând cel mai amplu program de investiţii în infrastructură şcolară derulat vreodată de un ONG din România: programul naţional de renovare de şcoli. Patru ani mai târziu, misiunea educaţională a asociaţiei, care ţintea spre o Românie cu adevărat educată, a adus îmbunătăţiri reale pentru 70 de comunităţi rurale din întreaga ţară şi peste 50.000 de beneficiari (copii, părinţi şi profesori). Scopul? Să ofere acces la educaţie de calitate pentru elevii de la sat. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: 80 de şcoli şi grădiniţe modernizate răspund acum nevoilor copiilor, iar renovările au avut un impact semnificativ şi asupra performanţelor şcolare, contribuind la o rată mai redusă de abandon şcolar şi absenteism în rândul elevilor.

Învăţământul dual, o alternativă de excelenţă pentru formare profesională

Sistemul dual se fundamentează pe conceptul parteneriatului public-privat în care operatorul economic identifică nevoia de formare, devenind furnizor de formare profesională în parteneriat cu şcoala. Astfel, elevul este pregătit din punct de vedere al culturii generale de către unitatea de învăţământ, iar operatorul economic îi dezvoltă abilităţile practice, motivaţia pentru muncă şi integrarea în cultura organizaţională proprie. În baza contractului de parteneriat între operatorul economic, şcoală şi autorităţi locale, operatorul, cu sprijinul dascălilor, realizează selecţia elevilor, actualizează curriculumul şi manualele. Şi, cel mai important, asigură orele de practică (2.000 de ore) prin care elevul dobândeşte experienţa şi abilităţile necesare chiar la viitorul său loc de muncă.

Sute de companii din toată ţara şi-au dat deja mâna pentru a contribui cu bani, servicii sau produse la construirea Campusului BookLand, susţinând misiunea educaţională BookLand pentru o Românie care învaţă meserie.

Toţi cei care împărtăşesc viziunea BookLand despre accesul elevilor de la sat la educaţie şi formare profesională se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziţionând Şoricelul BookLand. În plus, companiile din mediul privat pot contribui cu bani, servicii sau materiale prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.