Statele Unite sunt pregătite să sancţioneze băncile şi companiile chineze, precum şi conducerea Beijingului, dacă vor ajuta forţele armate ale Rusiei în invadarea Ucrainei, a declarat luni secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să acţionăm dacă vedem încălcări semnificative, în special din partea instituţiilor financiare”, a spus Yellen într-un interviu cu Sara Eisen de la CNBC, la Beijing.

”Orice lucru care implică ajutarea armatei Rusiei în războiul său brutal împotriva Ucrainei este inacceptabil pentru noi şi avem capacitatea de a-l sancţiona”, a spus Yellen.

Preşedintele Joe Biden a emis în decembrie un nou ordin executiv care i-a conferit secretarului Trezoreriei autoritatea de a sancţiona instituţiile financiare care au ajutat complexul militar-industrial al Rusiei.

Yellen a spus că Departamentul de Trezorerie ”nu a folosit încă acest instrument”.

China are ”dreptul” să aibă o relaţie cu Rusia, a spus ea, menţionând că o mare parte din comerţul dintre cele două ţări este văzut de SUA ca neproblematic. Dar furnizarea de ajutor militar de la Beijing către Moscova ar putea declanşa sancţiuni.

Yellen se află deja în China de câteva zile, întâlnindu-se cu oficiali, inclusiv cu omologul ei, vicepremierul He Lifeng. Secretarul Trezoreriei a sosit joi în oraşul Guangzhou şi a călătorit la Beijing în weekend. Ea urmează programată să plece spre Washington marţi.

Yellen a fost însărcinată să transmită un mesaj economic dur în cadrul vizitei, unul care a plasat interesele SUA pe primul loc, încercând totodată să stabilească relaţia diplomatică tensionată dintre cele două superputeri rămase ale lumii.

Ea a exprimat îngrijorarea SUA cu privire la supracapacitatea chineză în industria energiei verzi, cum ar fi panourile solare, vehiculele electrice şi bateriile litiu-ion.

Washingtonul susţine că subvenţiile guvernului chinez pentru aceste produse au depăşit cu mult cererea internă pentru ele.

Dacă producătorii chinezi nu pot găsi cumpărători pentru infrastructura lor de energie verde acasă, ar putea alege să-şi arunce surplusul de produse mai ieftine pe pieţele globale şi să scoată alte companii de pe piaţă care practică preţuri mai mari.

Presa de stat chineză a negat public acest lucru, deşi Yellen a spus că, în cadrul întâlnirilor sale, oficialii ”au înţeles că acesta este ceva foarte important pentru SUA”.

Yellen nu a exclus posibilitatea unor tarife mai mari ale SUA la importurile din China, dacă China nu reuşeşte să abordeze aceste preocupări.

Problema supracapacităţii se numără printre numeroasele tensiuni comerciale care au caracterizat relaţia SUA-China în ultimii ani.

Runda iniţială de taxe vamale a fostului preşedinte Donald Trump din 2017 a îngheţat cooperarea economică şi comercială dintre cele două ţări timp de câţiva ani.

Biden a menţinut multe dintre aceste tarife pe tot parcursul primului său mandat şi a ameninţat că va creşte pe unele dintre ele.

Biden s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în California în noiembrie anul trecut, într-un efort de a dezgheţa relaţiile şi de a restabili comunicarea la nivel înalt între cele două guverne.

”Asta încercăm să facem. Simt că relaţia noastră în această sferă economică este într-un loc mult mai bun” decât era acum un an”, a spus Yellen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.