Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a anunţat joi că un grup de 130 de ţări s-au exprimat în favoarea adoptării unui impozit minim la nivel global pentru corporaţii (GMT), în cadrul unui acord mai larg de reformare a sistemului fiscal internaţional, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă va fi pus în pracică pe scară largă, acest impozit va pune capăt practicii marilor corporaţii de a căuta jurisdicţii cu impozite mici, cum sunt Irlanda şi Insulele Virgine Britanice, în care să îşi înregistreze sediile centrale, chiar dacă clienţii şi directorii lor se află în altă parte.

”De zeci de ani, Statele Unite au participat la o concurenţă fiscală internaţională în care se înfrângeau singure, reducând impozitele companiilor doar pentru ca alte naţiuni să le scadă ca răspuns.

Rezultatul a fost o cursă globală până la capăt: cine putea reduce rata corporativă mai mult şi mai repede? Nicio naţiune nu a câştigat această cursă ”, a afirmat Yellen într-un comunicat referitor la  acord.

”Acordul de astăzi, convenit de 130 de ţări care reprezintă mai mult de 90% din PIB-ul global, este un semn clar: cursa către partea de jos este cu un pas mai aproape de încheiere ”, a spus Yellen.

Acordul ar include, de asemenea, un cadru pentru eliminarea taxelor pe serviciile digitale, care viza cele mai mari companii americane de tehnologie. În locul lor, oficialii au fost de acord cu un nou plan fiscal, care ar fi legat de locurile în care multinaţionalele îşi desfăşoară activitatea, mai degrabă decât de unde au sediul central.

O mare parte a bazei pentru adoptarea unui GMT a fost deja pusă de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a lansat un plan în toamna trecută, o abordare cu doi piloni a impozitării internaţionale.

Cadrul inclusiv al OCDE privind eroziunea bazei şi schimbarea profitului, cunoscut sub numele de BEPS, este produsul negocierilor cu 137 de ţări membre şi jurisdicţii. Anunţul lui Yellen nu a inclus nivelul real real al GMT, dar administraţia Biden a presat ca acesta să fie de cel puţin 15%.

Miniştrii de finanţe ai G-20 şi guvernatorii băncilor centrale urmează să se întâlnească la Veneţia, Italia, la sfârşitul acestei luni, fiind de aşteptat ca planul fiscal internaţional să fie pe primul loc pe ordinea de zi.

Acordul referitor la GMT reprezintă o parte esenţială a ceea ce preşedintele Joe Biden a numit ”o politică externă pentru clasa de mijloc”. Strategia, concepută parţial de consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, subliniază modul în care politica externă şi politica internă pot fi integrate într-un nou punct de mijloc între abordările tradiţionale conservatoare şi liberale ale afacerilor globale.

Politica externă pentru clasa de mijloc” îşi propune să asigure că globalizarea, comerţul, drepturile omului şi armata pot fi valorificate în beneficiul americanilor care lucrează, nu numai pentru miliardari şi corporaţii multinaţionale, dar nici din motive ideologice abstracte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.