WhatsApp, parte a grupului Facebook, a fost luni ţinta unui val de critici din partea Organizaţiei Europeană a Consumatorilor şi a opt dintre membrii săi referitoare la modificarea politicii privind confidenţialitatea datelor utilizatorilor, care a provocat nemulţumire la nivel global şi migrarea unor utilizatori la aplicaţiile rivale Telegram şi Signal, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna ianuarie, WhatsApp a introdus o politică a confidenţialităţii datelor care îi permite să pună unele date la dispoziţia Facebook şi a altor firme ale grupului.

WhatsApp afirmă că schimbările permit utilizatorilor să trimită mesaje firmelor şi că nu vor afecta conversaţiile personale.

Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) şi opt dintre membrii săi au criticat modificările şi au depus plângeri la Comisia Europeană şi la reţeaua europeană a autorităţilor de consum, spunând că WhatsApp presează în mod nedrept utilizatorii să accepte noile sale politici.

"Conţinutul acestor notificări, natura, calendarul şi recurenţa lor exercită o presiune nejustificată asupra utilizatorilor şi le afectează libertatea de alegere. Ca atare, acestea reprezintă o încălcare a Directivei UE privind practicile comerciale neloiale", au declarat grupurile într-o declaraţie comună.

”WhatsApp nu a reuşit să explice într-un limbaj simplu şi inteligibil natura modificărilor ... Această ambiguitate echivalează cu o încălcare a legislaţiei UE în domeniul consumatorilor care obligă companiile să utilizeze clauze contractuale clare şi transparente şi comunicări comerciale”, au spus ei.

Facebook a declarat că BEUC a înţeles greşit.

”Acţiunea BEUC se bazează pe o neînţelegere a scopului şi efectului actualizării termenilor noştri de serviciu. Actualizarea nu extinde capacitatea noastră de a partaja date cu Facebook şi nu afectează confidenţialitatea mesajelor dvs. cu prietenii sau familia, oriunde s-ar afla în lume. Am saluta ocazia de a explica actualizarea către BEUC pentru a clarifica ce este mijloace pentru oameni", a spus un purtător de cuvânt.

Grupurile de consumatori au cerut reţelei europene de autorităţi ale consumatorilor şi autorităţilor UE de protecţie a datelor să colaboreze pentru a aborda aceste probleme de confidenţialitate şi privind drepturile consumatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.