Volkswagen vizează o evaluare de până la 75 de miliarde de euro (75,1 miliarde de dolari) pentru producătorul de maşini sport de lux Porsche, care ar putea fi a treia mare ofertă publică iniţială efectuată vreodată de o companie în Europa. Acţiunile Volkswagen aproape un stagnat, luni, ceea ce reflectă o reacţie mixtă din partea investitorilor la anunţul referitor la evaluarea Porsche, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volkswagen a stabilit preţul acţiunilor preferenţiale ale Porsche AG la un interval de 76,50 până la 82,50 euro pe acţiune, a spus producătorul auto, ceea ce implică în evaluare cuărinsă între 70 şi 75 miliarde de euro.

La capătul superior al intervalului, oferta publică iniţială a Porsche ar deveni a treia ca mărime înregistrată în Europa, potrivit datelor Refinitiv.

Evaluarea Porsche este dub estimările de până la 85 de milairde de euro, dar cu mult peste preţul ţintă al BMW, de 49 de miliarde de euro şi cel al Mercedes-Benz, de 61 de miliarde de euro.

Tranzacţionarea acţiunilor Porsche va începe la Bursa de Valori din Frankfurt pe 29 septembrie, a spus Volkswagen.

Ca parte a listării, 911 milioane de acţiuni Porsche AG vor fi împărţite în 455,5 milioane de acţiuni preferenţiale şi 455,5 milioane de acţiuni ordinare.

Până la 113.875.000 de acţiuni preferenţiale, fără drept de vot, vor fi plasate investitorilor pe parcursul ofertei publice.

Însă structura listării, în care cel mai mare acţionar al Volkswagen - Porsche SE  - va primi o minoritate de blocare de 25% plus una dintre acţiunile ordinare cu drept de vot, a stârnit critici din partea unor administratori de fonduri.

În cadrul ofertei vor fi listate 25% din acţiunile preferenţiale, care nu au drept de vot, ceea ce înseamnă că investitorii de pe piaţa de valori vor deţine doar 12,5% din capitalul Porsche AG şi vor avea un cuvânt mic de spus.

Fondurile suverane din Qatar, Abu Dhabi şi Norvegia, precum şi compania de fonduri mutuale T. Rowe Price vor subscrie acţiuni preferenţiale în valoare de până la 3,68 miliarde de euro, ca investitori de bază, la capătul superior al evaluării, a spus Volkswagen.

”Suntem acum la început cu planurile de listare pentru Porsche şi salutăm angajamentul investitorilor noştri de bază”, a declarat directorul financiar şi directorul de operaţiuni al Volkswagen, Arno Antlitz.

Veniturile totale din vânzare vor fi între 18,1 şi 19,5 miliarde de euro. Dacă listarea va avea loc, Volkswagen va convoca o adunare extraordinară a acţionarilor în decembrie, la care va propune să plătească acţionarilor 49% din veniturile totale, la începutul lui 2023, ca dividend special.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.