Virgin Galactic, companie deţinută de miliardarul britanic Richard Branson, poate relua zborurile spaţiale cu avionul Unity, a decis Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din Statele Unite în urma unei anchete privind devierea de la traiectorie, la coborârea zborului din 11 iulie, pentru a stabili că nu există probleme care să afecteze siguranţa publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vehiculul a rămas la sol cât timp FAA a derulat investigaţia legat de misiunea care l-a dus pe antreprenor deasupra atmosferei.

Unity a ieşit pentru foarte puţin timp în afara spaţiului care îi fusese rezervat.

FAA a spus că Virgin Galactic „a făcut modificările cerute” în operaţiunile sale şi că acum poate relua zborurile.

Este programat ca Unity să mai întreprindă un zbor spaţial anul acesta, organizat pentru Aviaţia Italiană, înainte de a intra într-o perioadă prelungită de mentenanţă şi îmbunătăţire. 

Anul viitor, este aşteptat să înceapă zborurile de rutină pentru pasagerii plătitori de bilete.

Misiunea din 11 iulie a lui Branson a fost parte din programul de testare a vehiculului. Avionul a ajuns la o altitudine de 86 de kilometri deasupra deşertului New Mexico, altitudine considerată de guvernul american ca fiind „în spaţiu”.

FAA a iniţiat o anchetă după ce au apărut în presă detalii despre zbor. New Yorker a scris cum Unity, la întoarcerea pe Pământ, a deviat foarte puţin de la traiectorie, părăsind zona restricţionată pentru utilizarea avionului. Galactic nu a informat FAA despre acest lucru.

Compania a recunoscut abaterea de la traiectoria prespabilită, problemă apărută, după cum a explicat, din cauza vântului neaşteptat din timpul ascensiunii, care a împins uşor vehiculul propulsat de o rachetă de la cursul său. Galactic a subliniat că, nicio clipă, nici la bordul avionului, nici la sol, nimeni nu a fost în pericol.

FAA a transmis miercuri: „Ancheta a concluzionat că vehiculul Virgin Galactic a deviat, la coborârea din spaţiu, de la spaţiul aerian stabilit. FAA a descoperit şi că Virgin Gacatic nu a comunicat abaterea către FAA, aşa cum era cerut. Virgin Galactic nu a avut permisiunea de a derula operaţiuni de zbor cât timp a fost derulată ancheta. FAA a cerut Virgin Galactic să implementeze schimbări în modul de comunicare cu FAA în timpul operaţiunilor de zbor pentru ca publicul să fie în siguranţă. Virgin Galactic a efectuat modificările cerute şi poate reveni la operaţiunile de zbor”.

Compania a spus că, pe viitor, va cere un spaţiu mai mare dedicat zborurilor în care să îşi desfăşoare activitatea şi că şi-a actualizat procedurile de zbor pentru a asigura transmiterea de notificări în timp real către controlul traficului aerian al FAA.

Virgin Galactic se îndreaptă, treptat, spre punctul în care va putea să nceapă zborurile comerciale de rutină. Aproximativ 600 de persoane au plătit deja pentru bilete care costă între 200.000 şi 300.000 de dolari. În luna august a fost reluată vânzarea de bilete. Un loc costă acum începând de la 450.000 de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.