Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că momentul pentru liberalizarea pieţei energiei este unul "prielnic”, având în vedere preţul scăzut pe pieţele europene. El acuză opoziţia unor operatori de pe această piaţă care vor să menţină preţuri ridicate, deşi ei cumpără energia mai ieftin, şi anunţă că autorităţile vor aplica prevederile Legii Concurenţei pentru a-i obliga pe furnizorii care nu fac acest lucru să-şi modifice ofertele. "Faptul că ei oferă aceleaşi preţuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile", spune Virgil Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a pieţei la gaze naturale, când preţul pe pieţele europene şi regionale este jos. (...) Desigur, am văzut reacţii ale furnizorilor sau non-reacţii ale anumitor furnizori care nu doresc să scadă preţul la gaze, doresc să menţină aceeaşi ofertă la acelaşi preţ. Or, după mine nu e un comportament corect în piaţă; dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. De aceea avem Legea concurenţei care ne va permite, în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim şi pe baza Legii Concurenţei să-i obligăm pe acei furnizori, până piaţa se aşază, timp de şase luni de zile, să-şi modifice ofertele în aşa fel încât să intre şi alţi competitori pe piaţă”, a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, unde a fost invitat la "Ora Guvernului".
 
El a menţionat că actuala lege a energiei pune piedici în ceea ce priveşte extinderea unor operatori din acest domeniu. 
 
"Sunt deja alţi competitori pe piaţă care oferă un preţ mai mic, dar ghici? Tot această Lege a energiei electrice nu-i lasă, spre exemplu, pe cei din Oltenia să vândă în Iaşi, pentru că administrativ au o blocare şi trebuie rezolvat şi acest lucru, că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Or, asta nu e normal. Ne vom asigura că, dacă piaţa este liberă, să fie liberă şi funcţională”, a spus ministrul.
 
Popescu a susţinut, totodată, că "nu vor rămâne aşa” situaţiile în care operatorii din domeniu menţin preţurile sau scad "în bătaie de batjocură” tarifele. 
 
"Am promis prin programul de guvernare că vom scădea preţurile. În urma liberalizării veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face de la 1 iulie sau după 1 iulie, imediat. Faptul că ei oferă  aceleaşi preţuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile”, a declarat Virgil Popescu. 
 
El a reafirmat că Guvernul va defini noţiunea de consumator vulnerabil până la finalul acestui an pentru ca schema de susţinere a acestor consumatori să fie pregătită la începutul anului viitor, când se va liberaliza preţul energiei electrice.
 
"Preţul la energie electrică este mai mare pentru că avem cerere mai mare decât oferta”, a explicat ministrul, arătând că este nevoie de crearea unor noi capacităţi de producere a electricităţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.