Virgil Popescu a anunţat că la ora 11.30, la o oră şi jumătate după ce a fost lansată înscrierea în schema 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, erau 6.500 de cereri. Ministrul Economiei a adăugat că în acest ritm se vor epuiza, până vineri, cele 50.000 de locuri pentru companiile care se pot înscrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Platforma e funcţională. Totul decurge normal. În primele minute ale deschiderii aplicaţiei am avut până la 4.000 de conexiuni simultane. Serverele au mers fără probleme. La ora 11.30 erau 6.500 de cereri, de înscrieri practic în aplicaţie. Acum când am intrat la dumneavoastră în emisie ultima raportare era de 7.500 de cereri de microgranturi. În ritmul acesta e posibil ca până vineri să epuizăm cele 50.000 de locuri, de companii care se pot înscrie maxim. Total sumă, total buget este de 100 milioane euro. Dacă sunt 2.000 euro pentru fiecare companie, înseamnă că maxim 50.000 de companii pot beneficia. Cei mai mulţi s-au înscris din Bucureşti, peste 1.400, apoi vine Cluj, Iaşi, Prahova, Timiş. În urban, la ora 11.30 aveam 4.900 de cereri, în rural 1.600 de cereri. Iată că stârneşte interes atât în mediul urban, cât şi în rural această primă schemă de microgranturi de 2.000 euro pentru întreprinderi care nu au salariaţi”, a afirmat Virgil Popescu luni la Digi 24. 

El a mai spus că sunt mici probleme privind cei cu PFA sau organizaţii neguvernamentale, însă vor fi făcute verificări, astfel încât şi această categorie să poată beneficia de granturi.

„Mai sunt nişte mici probleme referitoare la PFA şi organizaţiile neguvernamentale, probleme care reies din faptul că în baza de date a ANAF pe care noi o interogăm apar nişte date cu zero cifră de afaceri sau zero salariaţi. Ceea ce trebuie să ştie deţinătorii de PFA sau de organizaţii neguvernamentale este să meargă cu aplicaţia până la capăt pentru că vom face o verificare în back office şi nu vom lăsa lucrurile. Dacă dânşii ştiu că au altă cifră de afaceri, evident că vom verifica absolut din back office şi toţi care pot beneficia şi au dreptul să beneficieze vor primi aceste granturi”, a completat Popescu.

Întrebat dacă ia în calcul o prelungire a perioadei de înscriere, Virgil Popescu a răspuns: „Prelungirea cu certitudine o vom face după 16 octombrie, dacă până în 16 octombrie nu avem 50.000 de cereri. Bugetul nu este epuizat. Schema de microgranturi este primul venit, primul servit. Dacă până în data de 16 octombrie nu vom avea 50.000 de cereri, este evident că vom prelungi în aşa fel încât să epuizăm tot bugetul de 100 milioane euro”.

Ministrul Economiei a mai precizat că a discutat preliminar cu ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş în vederea unei posibilie prelungiri a programului, însă decizia va fi luată după finalizarea celor trei scheme de ajutor. 

„Dacă cererea este mai mare, eu zic să aşteptăm să dăm drumul la schema 2 şi schema 3 şi la sfârşit vom face o evaluare pe total şi în funcţie de ce bani vor rămâne vom discuta inclusiv cu Ministerul Fondurilor Europene, dacă pot fi economii din altă parte, sigur vom prelungi şi pe schema 1 şi pe schema 2 şi pe schema 3. Eu sunt convins că va fi un real succes şi, în discuţii prelimininare cu ministrul Fondurilor Europene, am căzut de acord că mai putem găsi economii în alte părţi şi le putem da către aceste scheme de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a conchis Popescu. 

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a lansat luni, de la ora 10.00, înscrierea în cadrul măsurii 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii va fi activ pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login.

Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului.

OUG 130/2020  reglementează cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020,  în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii prevăzuţi de actul normativ a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevăzute de ordonanţa de urgenţă se referă la:

a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;

b) granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri;

c) granturi pentru investiţii productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiţii depus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.