Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă, miercuri, după înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, că este un pas extrem de important privind cooperarea în sectorul energiei nucleare civile din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Investim în dezvoltarea programului nuclear civil al României! Parteneriatul strategic dintre România şi SUA în domeniul energiei este unul puternic. Astăzi în prezenţa preşedintelui României Klaus Iohannis, a Reprezentantului Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, şi a lui Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary Bureau of Energy Resource, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice - COP27, am avut onoarea să anunţ împreună cu preşedintele US EXIM Bank Reta Jo Lewis sprijinul ferm pentru acordarea finanţării de către US EXIM pentru construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă”, a transmis, miercuri, ministrul Energiei.  

Virgil Popescu a precizat că US EXIM a emis două scrisori de intenţie pentru proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă: 

• o scrisoare de intenţie pentru un prim împrumut de circa 50 milioane dolari care va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităţilor 3 şi 4 (Faza 2 va începe trimestrul al doilea din 2023).  

• a doua scrisoare de intenţie va fi o scrisoare pentru un împrumut de 3 miliarde dolari care va acoperi contribuţia americană în proiectul în ansamblul său. 

”Aceste linii de finanţare vor fi susţinute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României. Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România”, a mai transmis ministrul.  

Potrivit acestuia, totodată, prin anunţul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susţine financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României. 

”Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis, prim - ministrului României Nicolae Ionel Ciucă, colegilor de la SNN şi partenerilor americani de la Departamentul pentru Energie (DOE) şi Departamentul de Stat pentru suportul acordat. Da, România va deveni independentă energetic şi, totodată, ne vom asigura securitatea energetică şi cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a mai transmis ministrul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.