Virgil Popescu a declarat că suma de 350 milioane euro este aproape epuizată din măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile. Ministrul Economiei a adăugat că la ora la care vorbea erau 19.879 de cereri şi a precizat că apelul pe această schemă se încheie miercuri, 28 octombrie, ora 00.00. „Evident trebuie să şi vedem fiecare companie cât a cerut. Maximum este de 150.000 de euro. Trebuie să şi vedem în ce măsură îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. De aceea nu aş vrea să mă pronunţ”, a mai spus Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ieri seară s-a încheiat primul call de proiecte pe schema 1, acele microgranturi de 2.000 de euro. Au fost până ieri seară 29.215 de companii au depus cerere de finanţare pentru 2.000 euro. Nu am consumat întregul buget. Am observat pe parcursul unei săptămâni o uşoară scădere şi faptul că practic nu mai erau depuneri de cereri de finanţare. Am oprit proiectul miercuri seara. Astăzi, la ora 10.00 am dat drumul la schema 2 de finanţare. În primele minute am avut, chiar vorbeam cu colegii de la STS şi vreau să le mulţumesc pe această cale că au făcut o aplicaţie foarte bună, iar hard-ul a rezistat la 9.000 de cereri simultane pe care le-am avut la deschidere”, a afirmat Virgil Popescu joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Economiei a subliniat că este prima aplicaţie prin care întreprinzătorii şi cei care au un IMM nu mai trebuie să ştea la cozi la ghişee.

„Nu s-a întâmplat absolut nimic. Avem 19.879 la ora asta de cereri. Se închide miercuri, 28 octombrie. În mod normal, după numărul de cereri bugetul este cam epuizat, cele 350 de milioane euro sunt epuizate. Evident trebuie să şi vedem fiecare companie cât a cerut. Maximum este de 150.000 de euro. Trebuie să şi vedem în ce măsură îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. De aceea nu aş vrea să mă pronunţ. Ce trebuie reţinut că este prima aplicaţie în care întreprinzătorii nu mai trebuie să se ducă la un ghişeu să scoată un certificat, să îl aducă la noi, să îl ducă la alt ghişeu. Pur şi simplu se interoghează automat toate bazele de date şi automat răspunsul vine după interogarea acestor baze de date”, a conchis Popescu.

Pe Măsura 2 este disponibil un buget de 350 milioane euro, din fonduri UE şi de la bugetul de stat, din care se vor acorda granturi pentru capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro unor organizaţii neguvernamentale din domeniul învăţământului şi unor IMM.

Pentru IMM cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro; Pentru IMM cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 şi 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabileşte în procent de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 150.000 euro.

Pentru IMM cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.