Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în perioada ianuarie-aprilie, 76,5 miliarde lei, cu 1,4% mai mult faţă de suma programată, veniturile bugetare au crescut cu 11,8%, până la 89,6 miliarde lei, iar deficitul bugetar a ajuns la 6 miliarde lei, pe fondul dublării investiţiilor, potrivit datelor prezentate marţi de vicepremierul Viorel Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste informaţii au venit ca reacţie la criticile aduse Guvernului, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, care a făcut referire la datele publicate de Ministerul Finanţelor pentru primul trimestru, potrivit cărora veniturile fiscale au fost mai mici decât cele programate.

Potrivit datelor oficiale, veniturile bugetare obţinute în primele trei luni, de 66,377 miliarde lei, sunt mai mici decât cele programate, de 69,506 miliarde lei.

Preşedintele Iohannis a cerut luni demisia premierului Viorica Dăncilă.

În primele patru luni, potrivit datelor prezentate de Viorel Ştefan, ANAF a colectat mai mult faţă de ceea ce estimase, iar veniturile bugetare sunt mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Veniturile bugetare, pe primele patru luni, au fost de 89,6 miliarde lei, cu 11,8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. (...) ANAF a colectat, în primele patru luni, 76,5 miliarde lei, cu 11,8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. (...) Suma este cu 1,4% mai mare faţă de suma programată pentru primele patru luni. Putem spune că ANAF şi-a făcut datoria”, a afirmat Ştefan.

Deficitul bugetar a ajuns la 6 miliarde lei în ianuarie-aprilie, faţă de un excedent bugetar de 1,4 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor prezentate de vicepremier.

”În primele patru luni s-au realizat investiţii de 5,9 miliarde lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (...) Regula de aur, când sunt gestionate bugete, este ca deficitul să finanţeze investiţiile. (...) Pe primele patru luni, aceste cifre sunt sensibil egale. Deficitul realizat, în proporţie de 98%, a fost utilizat pentru finanţarea investiţiilor”, a spus Ştefan.

Veniturile din impozitul pe venit au scăzut, în primele patru luni, cu 18,2%, până la 8,2 miliarde lei, pe fondul scăderii cotei de impozitare de la 16% la 10%.

Totodată, contribuţiile la asigurările sociale au crescut cu 33,6% în primele patru luni, până la 30 miliarde lei, pe fondul transferului contribuţiilor la angajat şi a creşterii salariilor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit luni seară despre execuţia bugetară din primul trimestru al anului 2018 şi a cerut din nou demisia premierului Dăncilă, a prezentat o listă întreagă de minciuni, care pot constitui un atac la siguranţa naţională.

El a susţinut că toate datele economice indică o creştere şi o evoluţie pozitivă, iar premierul nu are niciun motiv să demisioneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.