Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, afirmă că România va putea finanţa deficitul bugetar şi datoria publică din fonduri provenite din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acesta subliniază că este important ca fiecare minister implicat să îndeplinească ce are de făcut, pentru ca şi celelalte ministere să poată beneficia de fonduri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat miercuri seară, la Antena 3, dacă România poate finanţa deficitul bugetar din fonduri provenite din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ministrul Fondurilor Europene a răspuns: "Da, sigur. (...) Se ştia asta de la început, că putem finanţa deficit şi datorie publică".
 
"Trebuie să înţelegem PNRR aşa cum el a fost gândit. PNRR este un mecanism care este diferit de modul în care funcţionează fondurile europene clasice. Acest mecanism este pe buget, deci practic un minister îşi bugetează o reformă sau o investiţie şi va primi bani, prin acest mecanism practic tu acoperindu-ţi partea de deficit sau de împrumuturi, de datorie publică pe care ţi-ai tras-o ca să finanţezi acea investiţie sau acea reformă”, a declarat Dan Vîlceanu.
 
Întrebat câţi bani vor fi folosiţi pentru acoperirea deficitului, ministrul Fondurilor Europene a răspuns: "Depinde, miliarde de euro”. 
 
"Depinde cât vrem să ne împrumutăm şi cât vrem să facem deficit în viitor. Bugetul este construit pe 5,84% deficit pe cash, dar PNRR este practic un exerciţiu multianual şi vom putea să acoperim din deficitul pe anul viitor, dar vom acoperi şi din deficitele anilor ceilalţi, până în 2026 când trebuie să terminăm. Deci, practic, noi vom avea un ajutor care ne vine an de an şi cred că e un lucru de care ar trebui să fim conştienţi şi să nu le ratăm, pentru că e important ca fiecare minister de reformă să-şi facă datoria astfel încât toate celelalte ministere să beneficieze de bani pentru că acest mecanism de redresare şi rezilienţă funcţionează ca un tot unitar”, a adăugat Vîlceanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.