Ministerul Dezvoltării susţine ideea unei politici urbane în care dezvoltarea marilor oraşe să ţină cont nu doar de unitatea administrativ-teritorială în sine, ci şi de zona din jurul marilor localităţi, acele comune care devin, practic, cartiere ale oraşului. Liviu Tudor Băileşteanu, director al Direcţiei Politici şi Strategii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării, subliniază importanţa folosirii mijloacelor tehnologice ca instrumente în proiectele de dezvoltare urbană, arătând că în România mai sunt oraşe şi comune unde proiectele de dezvoltare urbană se fac cu carioca şi creioane colorate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Politica urbană a României este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimii doi ani iar mesajul autorităţilor este acela că primul pas este acela ca cei implicaţi în dezvoltarea urbană să aibă voinţa de a face lucrurile integrat. 
„Primul pas este să fie voinţă, al doilea pas, foarte important, este planificarea. Este foarte important ca orice investiţie să aibă în spate o planificare, să nu fie o măsură punctuală, pentru că altfel nu vom avea întreaga imagine”, a declarat joi, la Videoconferinţa News.ro „Oraşul meu – Acasă şi la Birou”, Liviu Tudor Băileşteanu, directorul Direcţiei Politici şi Strategii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
Acesta susţine că, în absenţa unei imagini de ansamblu, rezolvarea unei probleme punctuale poate genera alte probleme, în zonele limitrofe, atunci când vine vorba despre urbanism. 
Un al treilea palier important îl reprezintă „colaborarea multinivel”, susţine reprezentantul Ministerului dezvoltării
Acesta a subliniat că nu se mai poate pune problema Dezvoltării unui oraş fără a lua în considerare zona periurbană a acestuia, în acest context, reprezentantul Ministerului Dezvoltării a dat exemplul zonei Pipera aflată la zona de interferenţă dintre Bucureşti şi oraşul Voluntari unde, în „lipsa unei planificări foarte atente”, sunt probleme de trafic, de mediu şi chiar probleme economice. 
Nu în ultimul rând, Liviu Tudor Băileşteanu susţine că mijloacele tehnologice trebuie folosite ca instrumente în proiectele de dezvoltare urbană. 
„Vorbim de instrumente de planificare şi vorbim de dezvoltarea tehnologiei, trebuie să utilizăm când vorbim de planificare, când vorbim de instrumente de dezvoltare urbană, trebuie să ne folosim de mijloacele tehnologice.  Încă avem documentaţii care sunt pe hârtie - nu aş vrea să fiu răutăcios – cred că în UAT-urile din România mai avem chiar documentaţii realizate cu carioca şi cu creioane colorate, din păcate. Lucrurile trebuie să se schimbe”, a afirmat Liviu Tudor Băileşteanu.
Videoconferinţa News.ro „Oraşul meu - Acasă şi la birou” aflată la a treia ediţie, este un eveniment dedicat dezvoltării urbane şi metropolitane care îşi propune să aducă împreună dezvoltatori, constructori, arhitecţi, consultanţi, finanţatori, furnizori de utilităţi, specialişti în dezvoltare urbană, responsabili din administraţia locală şi centrală pentru discuta soluţii pentru o viaţă mai bună atât acasă, cât şi la birou, pentru un oraş smart, al timpurilor moderne.
Parteneri ai evenimentului sunt NhoodElcoIulius şi Atria Urban Resort. Parteneri media sunt Profit News TVKlarmedia şi Ordinul Arhitecţilor din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.