Vicepreşedintele Uniunii Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), Selçuk Öztürk, a declarat că există o preocupare comună a României şi Turciei de a reuşi revitalizarea comerţului la Marea Neagră, iar Turcia este gata să împărtăşească din experienţa ei României, mai ales prin proiectele în infrastructură pe care partea turcă doreşte să le realizeze împreună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O delegaţie a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, preşedintele organizaţiei, se află, în perioada 30-31 martie, în Turcia, la Istanbul, pentru o serie de întâlniri cu autorităţile turce, precum şi cu reprezentanţi ai sistemului cameral din această ţară.

Prima întâlnire de pe agenda de lucru a avut loc miercuri, la sediul Uniunii Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), delegaţia CCIR fiind invitată de către vicepreşedintele Uniunii, Selçuk Öztürk, să participe la o întâlnire oficială cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Turcia.

„CCIR a lansat, în toamna anului 2020, în cadrul reuniunii statelor aparţinând OCEMN, din care face parte şi Turcia, o iniţiativă care vizează valorificarea transportului maritim prin Canalul Suez, prin stabilirea preţurilor preferenţiale pentru navele de marfă OCEMN. Considerăm că această iniţiativă poate avea un impact semnificativ asupra economiilor României şi Turciei, dacă vom continua să explorăm avantajele poziţionării geografice a regiunii Mării Negre. Trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru a intensifica comerţul la Marea Neagră, ţinând cont şi de noua situaţie geopolitică din Ucraina. Din nefericire, Marea Neagră nu a fost o ţintă pentru traficul maritim nici pe timp de pace, de aceea trebuie acordată o atenţie sporită dezvoltării relaţiilor comerciale cu statele din regiune”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

Există o preocupare comună a României şi Turciei de a reuşi revitalizarea comerţului la Marea Neagră, spune vicepreşedintele TOBB, Selçuk Öztürk.

”Cu toate că anual se înregistrează cifre în creştere în ceea ce priveşte volumul comercial, această zonă dispune de un potenţial mult mai mare care poate fi exploatat. În acest sens, sprijinim iniţiativa CCIR de a discuta cu reprezentanţii Egiptului, referitor la identificarea unor soluţii optime pentru traficul pe canalul Suez. În ceea ce priveşte Marea Neagră, cea care uneşte cele două state, trebuie să privim şi din punct comercial această vecinătate. Turcia este gata să împărtăşească din experienţa ei României, mai ales prin proiectele în infrastructură pe care dorim să le realizăm împreună”, a declarat vicepreşedintele TOBB, Selçuk Öztürk.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Turcia, era de 7,03 miliarde euro, la sfârşitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau un număr de 16.842 companii turceşti, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5  milioane de euro.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.