Vicepreşedintele Samsung Electronics Jay Y. Lee, încarcerat pentru mită, delapidare şi alte fapte, va fi eliberat condiţionat, fiind aşteptat să fie eloberat vineri, a anunţat luni Ministerul sud-coreean al Justiţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Decizia de a eliberare condiţionată a vicepreşedintelui Samsung Electronics Jay Y. Lee a fost rezultatul unei revizuiri cuprinzătoare a diferiţilor factori, cum ar fi opinia publică şi comportamentul bun în timpul detenţiei", a anunţat luni ministerul.

Condamnat pentru mituirea unui prieten al fostului preşedinte Park Geun-hye, Lee, în vârstă de 53 de ani, a ispăşit 18 luni dintr-o pedeapsă revizuită de 30 de luni. El a executat iniţial un an dintr-o pedeapsă de cinci ani, din august 2017, care a fost ulterior suspendată.

Decizia judecătorească a fost apoi anulată şi, în timp ce sentinţa a fost scurtată, el a fost trimis înapoi la închisoare în ianuarie anul curent.

Sprijinul pentru eliberarea condiţionată, atât din punct de vedere politic, cât şi public şi din comunitatea de afaceri mai largă, a crescut pe fondul îngrijorării  că gigantul tehnologic sud-coreean nu ia decizii strategice.

Deşi activitatea zilnică a celui mai mare producător de cipuri de memorie şi producător de smartphone-uri din lume nu a fost afectată de absenţa sa, sursele companiei spun că deciziile privind investiţiile majore şi proiectele de fuziuni şi achiziţii ar trebui luate doar de Lee.

În special, o decizie privind amplasarea unei fabrici de 17 miliarde de dolari în SUA pentru a produce cipuri logice avansate aşteaptă întoarcerea lui Lee, într-un moment în care există o lipsă globală de cipuri şi rivali precum TSMC şi Intel fac investiţii mari.

Federaţia Industriilor Coreene, un lobby pentru afaceri mari, a afirmat într-un comunicat că salută decizia de a acorda eliberarea condiţionată a lui Lee.

Samsung Electronics a refuzat să comenteze. Cele mai mari conglomerate din Coreea de Sud sunt încă deţinute şi controlate de familiile lor fondatoare şi există o prioritate redusă pentru a preda frâiele unor persoane din afară chiar şi atunci când un membru senior al familiei a fost închis.

În timp ce sondajele au arătat un sprijin public ridicat de aproximativ 70% pentru eliberarea condiţionată a lui Lee, multe grupuri civice s-au opus, acuzând administraţia preşedintelui Moon Jae-In de ipocrizie după ce a ajuns la putere pe un val de furie împotriva corupţiei în rândul politicilor şi afacerilor din Coreea de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.