Veniturile Grupului italian Enel au crescut cu 3,4% în primele nouă luni, la 57,12 miliarde euro, de la 55,24 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2018, în timp ce profitul curent net a urcat cu 14%, la 3,29 miliarde euro, de la 2,88 miliarde euro în perioada similară a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Creşterea se datorează în principal activităţilor Divizei de Infrastructură şi Reţele, în special în America Latină, mulţumită contribuţiei Enel Distribuição São Paulo în Brazilia şi soluţionării problemelor legate de reglementare în Argentina, precum şi activităţilor Diviziei de Generare Termică şi Trading, în principal în Italia”, a informat miercuri grupul, referitor la creşterea veniturilor.

În ceea ce priveşte creşterea profitului curent net, Enel arată că ”modificarea reflectă îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale curente, parţial compensată de cheltuieli financiare mai mari, care nu sunt direct atribuibile datoriei, precum şi de o scădere a profitului net al investiţiilor în capitaluri, contabilizate folosind metoda punerii în echivalenţă”.

De asemenea, EBITDA curent a urcat cu 10,5%, la 13,26 miliarde euro (de la 12 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2018), excluzând elementele extraordinare din cele două perioade.

”Creşterea a fost determinată de performanţa Diviziei de Infrastructură şi Reţele în America Latină, care a beneficiat de rezultatele înregistrate de Enel Distribuição São Paulo şi de modificările în reglementări în Brazilia şi Argentina, dar şi de creşterea marjelor în generarea de energie nucleară şi de extinderea pieţei libere”,

Datoria financiară netă a crescut cu 13,2%, la 46,5 miliarde euro, de la 41,08 miliarde de euro la finele anului 2018.

”Creşterea este în principal cauzată de cheltuielile de capital din perioada raportată, de plata dividendelor, de evoluţia negativă a cursului de schimb şi de aplicarea iniţială a IFRS 16”, spun reprezentanţii Enel.

„Performanţa pozitivă înregistrată în primele noi luni ale anului 2019 demonstrează soliditatea modelului integrat de afaceri al Enel, care a făcut posibilă creşterea profitului curent net al Grupului cu 14% şi al EBITDA curent cu 11%. În această perioadă, grupul şi-a accelerat investiţiile până la valoarea de peste 6 miliarde de euro, dintre care 84% dedicate energiilor regenerabile şi reţelelor, provenind din generarea puternică de numerar, care va susţine în continuare ambiţiile noastre de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Mai mult, în aceste nouă luni, grupul şi-a extins cu 24% investiţiile în dezvoltarea activelor, dezvoltări ce vor avea loc în anii 2019 şi 2020, oferind astfel o vizibilitate completă asupra realizării obiectivelor noastre industriale”, spune Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

El a menţionat şi angajamentul asumat de Enel în septembrie anul trecut de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, comparativ cu valorile din 2017. Acest obiectiv a fost certificat prin iniţiativa obiectivelor bazate pe ştiinţă (Science Based Targets).

În plus, grupul a lansat primele obligaţiuni corporative din lume legate de realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, iniţial pe piaţa din SUA şi apoi în Europa. Aceste lansări au adus aproximativ 4 miliarde de euro şi au fost subscrise cu o valoare de patru ori mai mare.

”În domeniul energiei regenerabile, am instalat 600 MW în aceste nouă luni şi ne aşteptăm să intre în funcţiune 2.400 MW adiţionali până la sfârşitul anului. Acest lucru ne permite să confirmăm ţinta de 3 GW pentru noi capacităţi instalate în energie verde până la sfârşitul anului 2019. De asemenea, depunem eforturi pentru a creşte obiectivul nostru anual privind capacitatea regenerabilă suplimentară la 4 GW, începând cu 2020”, arată Starace.

A fost aprobat dividendul provizoriu pentru 2019 de 0,16 euro pe acţiune, distribuirea începând cu 22 ianuarie 2020, înregistrând o creştere de 14,3% comparativ cu dividendul provizoriu distribuit în ianuarie a acestui an. Se estimează că dividendul total pentru anul 2019 va înregistra cea mai mare valoare şi se va situa între 0,32 euro pe acţiune şi 70% din profitul curent net al Grupului Enel.

”Privind în viitor, creşterea operaţională, efortul continuu de îmbunătăţire a eficienţei şi simplificarea structurii corporative ne situează în cea mai bună poziţie pentru a depăşi obiectivul nostru EBITDA curent consolidat pe întregul an, ajungând la aproximativ 17,8 miliarde de euro, dar şi pentru a genera un profit curent net consolidat de aproximativ 4,8 miliarde de euro la sfârşitul lui 2019. Aceste acţiuni au loc conform abordării strategice care poziţionează sustenabilitatea drept factor cheie în crearea de valoare pentru grup şi pentru părţile interesate", a adăugat CEO Enel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.