Parlamentul European a aprobat, programele care însumează aproximativ 16,7 miliarde de euro , bani destinaţi acţiunilor de sprijin a refugiaţilor, arată un comunicat de presă al USR. Banii necontractaţi prin programele europene vor putea fi folosiţi în sprijinul refugiaţilor şi vor uşura eforturile localităţilor de graniţă care s-au implicat deja decisiv în ajutorarea acestora. Este vorba, în total, de 16,7 miliarde de euro, care vor putea fi accesaţi de localităţi din urban şi din rural pe o procedură simplificată. Dacă numărul refugiaţilor depăşeşte 1% din populaţia ţării, iar România este foarte aproape de acest prag, pre-finanţarea va putea creşte până la 45%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, în şedinţa de coordonare a Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European, am avut-o ca invitată pe Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme, pentru a discuta despre noul program CARE + (Cohesion’s Action for Refugees in Europe - Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa +). Sunt vicepreşedintele comisiei REGI şi am susţinut încă din primele zile ale războiului că este nevoie de implicare financiară de la nivelul Uniunii Europene pentru a gestiona situaţia refugiaţilor, tocmai de aceea am hotărât că vom vota în procedură de urgenţă flexibilizarea unui nou set de fonduri europene pentru ca acestea să poată fi folosite pentru sprijinirea refugiaţilor”, a declarat Vlad Botoş, europarlamentar şi vicepreşedinte USR, conform sursei citate.

Programele propuse însumează aproximativ 16,7 miliarde de euro destinaţi acţiunilor de sprijin a refugiaţilor, dintre care:

- 7 miliarde din CARE, programele FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), FSE (Fondul Social European), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală)

- 9.5 miliarde din CARE + (REACT – EU, Asistenţă de Redresare pentru Coeziune şi Teritoriile Europei)

- 200 milioane din AMIF (LIBE) – (Fondul pentru Azil Migraţiune şi Integrare).

„Vorbim despre trei iniţiative diferite, care vor permite utilizare banilor necontractaţi din programele europene. Utilizarea fondurilor va fi mult simplificată, iar localităţile din urban şi din rural vor fi eligibile, în măsura în care statele membre vor face demersurile necesare, iar aceasta va uşura mult eforturile localităţilor din zonele de graniţă care s-au implicat deja decisiv în criza refugiaţilor. În condiţiile în care numărul refugiaţilor depăşeşte 1% din populaţia ţării, se va putea creşte pre-finanţarea de la 11% la 45%, iar România este foarte aproape de a atinge acest prag. Am discutat pe larg iniţiativele europene şi vom face tot ce ţine de noi, de Parlamentul European, să ne asigurăm că fondurile vor ajunge acolo unde este nevoie de ele, indiferent de culoarea politică a aleşilor locali”, a mai spus Vlad Botoş, potrivit sursei menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.