USR a precizat că Guvernul şi-a asumat să transmită în luna octombrie a acestui an cea de-a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro, dar a ratat termenul. Partidul adaugă că, în acest moment, cererea de plată nu poate fi transmisă pentru că nu mai puţin de 4 jaloane şi ţinte care aveau termen de îndeplinire trimestrele 1 şi 2 ale anului fie nu sunt îndeplinite, fie necesită ajustări la cererea experţilor Comisiei pentru a fi conforme cu mecanismul de evaluare. Două dintre acestea reprezintă investiţii în Energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Boloş e genul de yesman care le spune celor din Coaliţie ce vor să audă şi apoi o repetă în conferinţe de presă, acesta este PNRR-ul vorbit, cel din bla bla-ul politicienilor. Realitatea e însă alta. În PNRR-ul real sunt jaloane neîndeplinite, aşa cum le tot atragem atenţia în raportele noastre de pe monitorpnrr.ro, tocmai de aceea depunerea cererii de plată întârzie. Legea avertizorului de integritate nu este gata de şase luni, ministerul Energiei încă nu a semnat contractele pentru două linii de investiţii care trebuiau să fie gata de acum trei luni. Jaloane care nu sunt închise nici măcar formal, ca să aibă Comisia ce să evalueze. Sunt câteva exemple”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului. 

Jaloane care nu sunt încă îndeplinite conform criteriilor de evaluare:
 
Jalonul 430 - Intrarea în vigoare a legii privind protecţia denunţătorilor. Jalonul, care avea termen T1 2022 este neîndeplinit, legea se află încă în parlament. Legea a fost iniţial adoptată de parlament, dar avea prevederi care contraveneau cerinţelor europene. Preşedintele Iohannis a retrimis legea în Parlament unde modificările necesare nu au fost operate încă. Termenul de îndeplinire a jalonului era T1 2022.
 
Jalonul 114 - Intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului -Proiectul de lege se află în Parlament. La sfârşitul lunii iunie a fost adoptată OUG privind decarbonizarea sectorului energetic. Comisia e formulat o serie de observaţii iar legea se află încă în Parlament. Termenul de îndeplinire a jalonului era T2 2022. 
 
Jalonul 129 - Semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW. După mai multe întârzieri, apelul a fost lansat, proiectele sunt încă în evaluare şi nu au fost încă semnate. Termenul de îndeplinire a jalonului era T2 2022. 
 
Jalonul 133 - Semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată – Ca şi în cazul jalonului anterior, contractele ar fi trebuit să fie deja semnate, proiectele sunt încă în evaluare. 
 
Conform sursei citate, prima cerere de plată prin PNRR a fost trimisă oficial la data de 31 mai.
 
În luna iulie, Comisia Europeană a anunţat că prelungeşte perioada de analiză a cererii României până la mijlocul lunii septembrie.
 
Această prelungire a fost stabilită pentru a da timp României să închidă în mod adecvat unul dintre jaloane care nu corespundea cerinţelor. Cerera nr. 1 a fost aprobată la 15 septembrie, mai spune USR. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.