Un număr de 136 de ţări au ajuns vineri la un acord pentru impunerea unui impozit minim de 15% marilor corporaţii, ceea ce va face mai dificil ca acestea să evite impozitarea, a anunţat Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE), transmite Reuters. Liderii politici şi de afaceri au reacţionat rapid la anunţarea acordului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Reacţii ale unor lideri politici şi de afaceri la acordul privind impozitul minim de 15% destinat multinaţionalelor

Potrivit OCDE, patru state, Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka, nu participă la acest acord.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Potrivit organizaţiei, statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.

”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri”, arată un comunicat al OCDE.

Acordul a devenit posibil după ce au fost aduse unele modificări textului original, cum ar fi asigurarea să impozitul de 15% nu va fi mărit la o dată ulterioară şi că firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit.

Acest lucru a ajutat Irlanda – care se opunea de multă vreme majorării cotelor impozitului pe profit - să participe la acord.

Ungaria, la rândul ei sceptică de mult timp faţă de acordul fiscal global, şi-a schimbat părerea după ce a primit asigurări că va exista o perioadă lungă de implementare.

Ţările trebuie acum să elaboreze câteva detalii importante, astfel încât noul acord să fie implementat în 2023.

Acordul este ”o realizare care are loc o dată la generaţie pentru diplomaţia economică”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen, într-un comunicat.

Yellen a apreciat numeroasele naţiuni care ”au decis să pună capăt cursei de scădere a impozitelor companiilor” şi şi-a exprimat speranţa că Congresul va folosi procedura de reconciliere pentru a pune rapid în practică acordul în SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.